Egyre kevesebben vásárolnának gázfűtéses házat, felértékelődtek a takarékos megoldások

2022. szeptember 14. – 10:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az új rezsiszabályok bejelentése óta még csak pár hét telt el, de a hatása már az ingatlanpiaci változásokban is látszódik: jelentően csökkent a kereslet a gázfűtéses ingatlanok iránt, miközben felértékelődtek a takarékos megoldások – derül ki az Ingatlan.com friss elemzéséből.

A gázfűtéses házak iránti kereslet 26-42 százalékkal esett vissza szeptember elején a hathavi átlaghoz képest. A lakásoknál 9-21 százalékos volt a csökkenés.

Mindeközben a házaknál 20 százalékkal nőtt a korszerű, hatékony fűtést biztosító hőszivattyús ingatlanok keresettsége. A lakásoknál a távfűtés népszerűsége változatlan.

Forrás: Ingatlan.com
Forrás: Ingatlan.com

A vevők tudatosságát bizonyítja, hogy a fűtéstípust is figyelembe vevő keresések száma az eladó házaknál 18 százalékkal, a lakásoknál pedig 8 százalékkal nőtt szeptember első hetében március első hetéhez képest az ingatlan.com-on.

Az elemzés szerint a korszerű, hőszivattyús lakóingatlanok iránti kereslet fokozódása mellett szintén nőtt a nem gázalapú, hanem fával is fűthető, cserépkályhás házak keresettsége is.

„Az adatok arra utalnak, hogy a lakásvásárlást tervezők a rezsiszabályok változása és az energiakrízis miatt nemcsak rövid távon változtattak a keresési szempontjaikon. A vásárlók hosszabb távon is számolnak azzal, hogy az ingatlan fenntartása milyen költséggel jár.

A fűtési rendszert ugyanis a legtöbb vevő olyan adottságnak veszi, ami akár 10-20 éven át is kiszolgálja az ott élőket. A fűtés típusa pedig alapjaiban határozza meg egy-egy ingatlan energiahatékonyságát” – írják az elemzésben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!