Négy százalékkal nőtt az ipari termelés júliusban

2022. szeptember 7. – 11:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Júliusban az ipari termelés volumene 4,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva 6,6 százalékkal nőtt a termelés. Az előző hónaphoz mérve 1,1 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás – közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A harmadik negyedév elején az ipar élénkebb növekedést mutat, mind havi, mind éves összevetésben. Friss jelentésében a korábbi 0,6-ról 0,7 százalékosra javította a júniusi havi növekedés adatát a KSH, az éves növekedés pedig 1,5 százalékos volt a nyers, illetve 4,8 százalékos a munkanaphatással kiigazított adat szerint.

A legnagyobb súlyú alágakban nőtt a termelés az egy évvel korábbihoz képest: a járműgyártás, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása nagyobb, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben. A többi feldolgozóipari alág többségében viszont csökkent a termelés.

A járműgyártás és a számítástechnikai ágazat termelése júniusban jelentősen befékezett: az előbbi a májusi 9,3 százalékkal szemben 2,9 százalékos, az utóbbi 20,1 százalékot követően júniusban 4,9 százalékos növekedést regisztrált. Az élelmiszeripar tavaly április óta két számjegyű növekedést mutatott, és júniusban is a közelében, 9,3 százalékon állt.

Az év első hét hónapjában 4,9 százalékkal nagyobb volt a termelés, mint a múlt év azonos időszakában.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!