Júliusban is drágultak az albérletárak, de lassul az áremelkedés tempója

2022. augusztus 29. – 10:48

frissítve

Júliusban is drágultak az albérletárak, de lassul az áremelkedés tempója
Forrás: ingatlan.com

Másolás

Vágólapra másolva

Bár éves szinten még mindig erőteljes és gyorsuló drágulás látható az országos albérletpiacon, havi szinten már a lassulás jelei láthatóak – áll a KSH-ingatlan.com legújabb – júliusi változásokat bemutató – lakbérindexéhez készült elemzésben.

Sorrendben harmadik hónap volt a július, amikor az országos lakbérek több mint 20 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A fővárosban 25 százalékkal emelkedtek az árak egy év alatt.

„A koronavírus-járvány negatív hatásait már 2021 februárjában maga mögött hagyta az albérletpiac, azóta lényegében folyamatos volt a drágulás. […] Fontos ugyanakkor, hogy az inflációt figyelembe véve, azaz reálértéken a mostani átlagos bérleti díjak elmaradnak a járvány előtti csúcspontoktól” – hangsúlyozta az ingatlan.com közleményében Balogh László, az oldal vezető gazdasági szakértője.

Havi szinten az országos bérleti díjak 2,3 százalékkal nőttek, Budapesten pedig 3 százalékkal, mindkettő elmarad a júniusi 3,8 és 4 százalékos mutatótól. Ez azt jelenti, hogy bár az albérletárak továbbra is növekednek, a drágulás tempója lassul.

Az augusztusban látott kínálatbővülés azt vetíti előre, hogy a bérleti díjak drágulási üteme tovább lassulhat.

Az ingatlan.com elemzése azt is összegyűjtötte, hogy augusztusban mennyiért kínálták a bérlőknek a kiadó lakóingatlanokat a tulajdonosok. A budapesti kerületekben 120 és 295 ezer forint között mozogtak az átlagos bérleti díjak. A legolcsóbb kerület a XXI., ahol éves szinten nem nőttek a bérleti díjak a kínálati piacon, a többi városrészben viszont 4-64 százalékos volt az emelkedés.

Forrás: ingatlan.com
Forrás: ingatlan.com

A megyeszékhelyek közül Székesfehérváron a legmagasabbak az árak, 160 ezer forint az átlagos bérleti díj. Majd Győr és Veszprém következik 150-150 ezer forintos összeggel. A legdrágábbak között van még Debrecen 136 ezer, valamint Szeged 130 ezer forintos átlagdíjjal. Ezekben a városokban 13-30 százalékos drágulás ment végbe egy év alatt.

Bár a legolcsóbb megyeszékhelyek közé sorolható Salgótarján, Békéscsaba és Kaposvár is, ám ezek 90-97 ezer forintos átlagos bérleti díja is 21-29 százalékos emelkedést tükröz éves szinten.

Forrás: ingatlan.com
Forrás: ingatlan.com
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!