Próbavásárláson kapott ajándék potencianövelőt vizsgált a Nébih, ki is vonták a forgalomból

2022. augusztus 19. – 10:37

Másolás

Vágólapra másolva

Komoly egészségkárosodást is okozhat a GentleManus nevű, férfiaknak szánt étrend-kiegészítő a tiltott gyógyszerhatóanyag-tartalma miatt, ezért a terméket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kivonta a forgalomból és visszahívta a fogyasztóktól, írja az MTI.

Fotó: Nébih
Fotó: Nébih

A Nébih tájékoztatása szerint a cég a Perfect Play Kft. által üzemeltetett potencianövelő szereket forgalmazó webáruházban végzett hatósági mintavételt. Eredetileg nem ezt a terméket szerezték be a próbavásárlás során, de a webáruház ajándékba küldött nekik egy ilyen étrend-kiegészítőt. Erről aztán megállapította az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet,

hogy szildenafil gyógyszerhatóanyagot tartalmaz és a mért 58,34 milligramm mennyiség már terápiás dózisnak számít.

A szildenafil hatóanyag a merevedési zavarok terápiájában alkalmazott vegyület. Az ilyen készítmények hatóanyagtartalma 25-100 milligramm között mozog, kiadásuk Magyarországon orvosi rendelvényhez kötött. A Nébih kiemelte, hogy gyógyszerhatóanyagot élelmiszerekben (amelynek az étrend-kiegészítők is minősülnek) tilos felhasználni, az kizárólag az engedélyezett, felügyelt módon előállított gyógyszereknél engedhető meg.

A tiltott gyógyszerhatóanyag-tartalom mellett a termék hamisítvány is, mert a csomagoláson található információk szerint a GentleManus étrend-kiegészítő kizárólag növényi hatóanyagokat tartalmaz.

A fogyasztása a vásárlók számára komoly egészségkárosodási kockázatot jelent, ezért azonnal elrendelték, hogy a terméket vonják ki a forgalomból és hívják vissza a fogyasztóktól.

Az étrend-kiegészítő forgalmazója a jelölés szerint a szlovák PEROME s.r.o, és Kínából származik. A hatóság megtiltotta a GentleManus megnevezésű termék további behozatalát, valamint az élelmiszerek és takarmányok európai sürgősségi riasztórendszerén (RASFF) keresztül a szlovák hatóságot is értesíti az esetről.

Az ügyben eljárás indult, a hivatal a forgalmazóval szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki. A Nébih kéri a vásárlókat, hogyha a készítmény forgalmazását észlelik, a lakosság egészségének védelme és a gyors hatósági intézkedések érdekében jelezzék azt a Nébih ZöldSzámán vagy emailen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!