A cseh kormány szerint az ipar működése érdekében szükség lehet a lakossági gázfogyasztás korlátozására

2022. augusztus 17. – 16:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szükség lehet a cseh lakossági gázfogyasztás korlátozására – mondta a cseh ipari és kereskedelmi miniszter szerdán Prágában az MTI beszámolója szerint.

Jozef Síkela visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint a kormány az ipart részesítené előnyben a háztartásokkal szemben gázhiány esetén, de leszögezte, hogy „a cseh ipar működőképességének fenntartása minden állampolgár érdeke”.

Ezért szerinte kialakulhat olyan helyzet, amelyben szükség lesz a lakossági szolidaritásra, a háztartások fogyasztásának korlátozására is – mondta. Jozef Síkela arról is beszélt, hogy kialakulhat olyan helyzet az európai piacon, amikor egyáltalán nincs gáz. Ilyen esetben szerinte természetesen át kell térni a korlátozások valamilyen rendszerére: az volna a helyénvaló, ha az úgynevezett védett fogyasztók, tehát a háztartások is szolidárisak lennének – közölte.

Az Aktualne.cz beszámolója szerint a minisztérium elkészítette a fűtésre vonatkozó új szabályokról szóló rendelettervezetet, amely a szükségállapot megelőzéséhez vagy a fűtési ágazatban a szükségállapot kihirdetése esetén lépne hatályba. Eszerint csak alacsonyabb hőmérsékletre szabadna fűteni az épületeket, például a nappalit a jelenlegi 20 Celsius-fok helyett 18 Celsius-fokra, a fürdőszobákat pedig 24 Celsius-fok helyett 19 Celsius-fokra. A kormány szerint ilyen korlátozásokkal lehetne fenntartani az ipar kulcsfontosságú részeinek stabil működését. A hőellátás korlátozására irányuló javaslatokról elmondta, hogy ezek olyan forgatókönyvek, amelyeket senki sem akar, de az államnak mégis fel kell készülnie a legrosszabbra.

A cseh kormány intézkedéseket készít elő a háztartások megsegítésére a rendkívüli módon megemelkedett áramárak miatt is. Bevezetik az úgynevezett takarékos tarifarendszert, másfelől a háztartások villanyszámláinak támogatására 10 milliárd koronát fordít az állam, ami azt jelenti, hogy egy-egy háztartás mintegy 17 ezer koronát (280 500 forint) kap költségeinek enyhítésére.

Jövőre ez az állami támogatás 30 milliárd korona lesz, és nemcsak a villany, hanem a gáz- és fűtési számlákat is támogatják majd belőle.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!