444: Eddig egy téli napra elegendő plusz gázt sikerült szereznie Szijjártónak

2022. augusztus 14. – 16:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton Menczer Tamás, a Külügyminisztérium államtitkára arról tájékoztatott a Facebookon, hogy Oroszország péntek óta több gázt ad el Magyarországnak, mint addig, augusztus végéig napi 2,6 millió köbméterrel érkezik több földgáz Szerbia felől, mint amennyi a hosszú távú, tavaly október óta érvényes szerződésben szerepel.

Augusztus végéig ez összesen 52 millió köbmétert jelent, ami egy átlagos, nem kirívóan hideg téli napon fogy el Magyarországon – írja a 444.

Szijjártó és Lavrov Moszkvában – Fotó: AFP / Handout
Szijjártó és Lavrov Moszkvában – Fotó: AFP / Handout

Menczer posztjában arról is megemlékezett, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter néhány hete éppen azért ment Moszkvába, hogy több gázt szerezzen. Úgy tűnik, eddig ennyit sikerült. Az, hogy szeptembertől is több gáz érkezik-e Szerbia felől, arról még egyeztetések folynak.

Szijjártó moszkvai útjának azonban nem kis diplomáciai ára volt, a magyar külügyminiszter egy NATO- és EU-tagállam diplomáciai vezetőjeként asszisztált ahhoz, hogy orosz kollégája, Szergej Lavrov közös sajtótájékoztatójukon egyebek mellett arról beszéljen, hogy az ukránok magukat lövik a háborúban, hogy a haláleseteket utána az oroszokra kenhessék.

A hosszútávú, 15 évre szóló gázszerződés szerint az oroszoknak évente 4,5 milliárd köbmétert kellene szállítaniuk, a háború kitörése óta azonban Ausztria felől (ahonnan a 4,5-ből 1 milliárd köbméter érkezne) kevesebb gáz jön a megállapodásban szereplőnél. Ez a kieső mennyiség az, amit a magyar kormány Szerbia felől szeretne pótolni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!