Összehasonlítottuk a szigetes és egy átlag budapesti Aldit: szinte mindent ugyanannyiért lehet megvenni

2022. augusztus 13. – 10:08

Összehasonlítottuk a szigetes és egy átlag budapesti Aldit: szinte mindent ugyanannyiért lehet megvenni
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Vajon be tud ugyanannyiért vásárolni a Sziget Fesztivál lakója – aki nem szívesen mozdul ki az Óbudai-szigetről – mint egy egyszerű budapesti lakos? Nagyrészt igen, viszont több termék is van a fesztivál területén belül, amiért jóval mélyebben bele kell nyúlni a zsebébe az egyszeri szitizennek, hiába próbálkozik egy sima Aldiban bevásárolni.

Röviden összefoglalva: arra voltunk kíváncsiak, hogy a Sziget Fesztivál területén lassan megszokottnak mondható, direkt a fesztivál hat napjára nyitott Aldiban be lehet-e annyiért vásárolni, mint máshol Budapesten. Nem állítottunk össze tipikus vásárlói kosarat, hiszen egy átlag fesztiválozónak sincs olyanja, ráadásul egészen más típusú termékeket fogyaszt és vásárol, mint egy átlagos napon. Ehelyett inkább csak néhány termékcsoportot néztünk meg: édességek, sós rágcsálnivalók, felvágottak és sajtok, alkoholos italok, alkoholmentes italok, zöldségek és gyümölcsök.

Utólag kiderült, hogy gyakorlatilag teljesen haszontalan volt ilyen kategóriákra bontani a bevásárlást. Az árak összehasonlításakor kiderült, hogy a termékek jelentős részéért pont ugyanannyit kell fizetni a fesztiválon bevásárlónak, mint egy szorgalmasan kijárkálónak. A zöldségek és a gyümölcsök ugyanolyan kilós és darabárban találhatóak meg, a rágcsálnivalók és az édességekre árára sem vertek rá egyetlen forintot sem, de felvágottak és a sajtok is ugyanolyan áron vannak a Szigeten, mint Budapesten bárhol.

Akad azonban két csoport, ami erős kivételnek számít árazás szempontjából: az alkoholos és az alkoholmentes italok.

Minden folyadék ára jelentősen eltér az átlagos budapesti Aldiban megtalálhatótól és az általában véve az átlagostól is. Néhány példa:

  • bent egy fél literes víz 850 forint, még kint csak 129 forint. (nem ugyanaz a márka),
  • egy fél literes Coca Cola bent 890 forint, kint 339 forint,
  • egy dobozos sör bent 1390 forint, a fesztiválon kívül 299 forint,
  • energiaitalhoz 1290 forintért juthatunk a Szigeten, kint ugyanaz a termék 500-600 forint.

Az, hogy ezekért az alkoholos italokért és üdítőkért jóval magasabb árat kell fizetni a normális, átlagos árazású termékek mellett, egyszerű az oka. A Sziget Fesztivál területén – mint sok más fesztiválon – minden alkoholos és nem alkoholos italnak egységárat határoznak meg. Így bármelyik pulthoz áll az ember, ugyanúgy 1290 forintért kapja meg a csapolt sörét a nagyszínpad mellett és a fesztivál strandján is egyaránt. Ennek köszönhető az is, hogy nem találtunk ugyanolyan márkájú vizet az átlagos budapesti Aldiban, mint a fesztiválon, mivel a benti üzlet csak a fesztivál által árusított márkákat tartja – ugyanígy igaz ez a sörre, energiaitalra és így tovább.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Arra, hogy nem feltétlenül éri meg a Sziget területén innivalót vásárolni, már sok fesztiválozó ráébredt: ennek bizonyítéka, hogy napközben, a fesztiválhoz közeli üzletek tele vannak karszalagos emberekkel, akik a megengedhető mennyiségben veszik a vizet és az üdítőket, és valószínű így tennének az alkohollal is, de annak bevitelét a fesztivál szabályzata tiltja.

Azokat a folyadékokat, amik nem találhatóak meg a fesztiválon máshol, az Aldi a Szigeten is normális áron adja. A legjobb példa az árstop miatt fix árú 2,8 százalékos UHT tartós tej ára: minden magyar és külföldről érkezett fesztiválozó – az október 1-ig meghosszabbított árstop miatt – ugyanolyan, rögzített áron kaphatja a tejet, mint bármelyik másik Aldiban. Figyeltünk a többi rögzített árú termék árát is, de mivel a fesztiválozók nem kezdenek el süteményt sütni sátraik mellett liszt nincs, ahogy kristálycukor sem. Sertéscomb, csirkemellfilé és farhát pedig végképp nem található meg az Aldi fesztiválüzletében. Kizárólag előre pácolt húskészítményeket lehet megvenni – a kintivel azonos áron – amiket egyébként az üzlet mellett készre is sütnek, ha valaki igényt tart rá.

Aki hajlandó kiállni a fesztiválon található üzlet mellett napközben 45 percre duzzadó sort, az italok kivételével akár be is tud vásárolni ugyanazon az áron, mintha kimenne a fesztiválról. Sőt, 10 darab, négyrétegű WC-papírhoz 100 forinttal olcsóbban juthatunk hozzá a fesztiválon, mint egy budapesti Aldiban – de ezért vélhetően nem rohannak majd sokan napijegyet vásárolni a Szigetre.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Akinek nincs türelme a Szigeten sorban álláshoz és vásárolgatáshoz, mert csak a féktelen bulira vágyik, nekik tökéletes a fesztiválon kapható ételek széles választéka. Ők azok, akiknek mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk (vagy külföldiek és legyintenek), mivel ötezer forint alatt aligha lehet jóllakni.

A Telex a fesztivál ideje alatt végig tudósít a Szigetről: korábbi cikkeinket itt olvashatja, az Instagram és TikTok-csatornánkon pedig még több, a fesztivállal kapcsolatos tartalom található.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!