Öt kínai óriáscég egyszerre jelentette be, hogy kilép az amerikai tőzsdéről

2022. augusztus 13. – 08:59

Másolás

Vágólapra másolva

Öt kínai állami tulajdonú óriáscég egyszerre jelentette be, hogy elhagyja a New York-i tőzsdét – írja a Fortune. A cégek össz tőzsdei értéke 318 milliárd dollár, ami forintban nagyjából 120 ezer milliárdot jelent, ez több, mint a magyar gazdaság két éves teljesítménye.

Az állami biztosító China Life Insurance, az energiaipari óriás PetroChina és China Petroleum & Chemical Corporation, illetve a vegyipari Aluminum Corporation of China, és Sinopec Shanghai Petrochemical távozása jelzés lehet az amerikai tőzsdén jegyzett kínai cégek számára, hogy kövessék a trendet. Ez, ha nem is rengeti meg alapjaiban a Wall Street pozícióját, mint a pénzügyi világ legfontosabb központja, mindenképpen figyelemre méltó trend lehet, és nagy kérdés, hogy hová vezet.

Az öt érintett cég egyébként arra hivatkozott, hogy nem éri meg nekik az amerikai tőzsdei jelenlét a magas adminisztrációs költségek, és az alacsony forgalom miatt. Valószínűleg nem csak véletlen egybeesés, hogy korábban mind az öt céget figyelmeztette az amerikai tőzsdefelügyelet a szigorú auditálási szabályok betartására.

Mindez egy komolyabb amerikai-kínai gazdasági-pénzügyi konfliktus része: az amerikai tőzsdei szabályok előírják, hogy minden tőzsdén jegyzett cég pénzügyi jelentéseit három évre visszamenőleg szabadon ellenőrizhetővé kell tenni. Ezt viszont a kínai cégek egy része évek óta megtagadja, arra hivatkozva, hogy ezek a dokumentumok az ő szabályaik szerint csak a kínai hatóságok számára elérhetők.

A feszültség addig fokozódott, hogy júliusban az amerikaiak egy 150 kínai cégből álló listát állítottak fel, amelyeket a tőzsdéről való kirúgással fenyegetnek, ha nem hajlandók betartani a szabályokat. Köztük volt az egyik legnagyobb, nem állami kínai cég, az online kereskedelmi óriás Alibaba is, ami válaszul azt közölte, felkészül a hongkongi tőzsdére való átköltözésre, még ha ez azt is jelenti, hogy elveszíti a közvetlen kapcsolatot a világ első számú befektetői piacával. Ez utat mutathat a hasonló helyzetbe került kínai vállalatoknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!