Negatívra rontotta Magyarország kilátását az S&P

2022. augusztus 12. – 22:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megerősítette Magyarország BBB adósságbesorolását a Standard & Poor’s amerikai hitelminősítő, a minősítéshez tartozó stabil kilátást azonban negatívra módosította. A negatív kilátás általában kockázatokat jelez, gyakran közelgő leminősítést is.

A Portfolió szerint Magyarország esetében az EU-s források elvesztésének veszélye, valamint az orosz gázszállítások csökkentése ronthatja Magyarország növekedési kilátásait, és veszélyeztetheti a koronavírus-járvány utáni költségvetési konszolidációt, ezt emelte ki indoklásában az S&P is, a dokumentum szerint egy a háromhoz annak az esélye, hogy Magyarország besorolásán is rontanak két éven belül.

A hitelminősítő szerint az idei 5,1 százalékos GDP-növekedésről 2023-ban 2,3 százalékra lassulhat a magyar gazdaság, és 2025-re is csak 3 százalékig pöröghet fel újra. A költségvetési hiány az idei 4,9 százalékos GDP-arányos érték után először 2025-ben csökkenhet 3 százalék alá. Jövőre a vállalat elemzői 3,8 százalékos költségvetési deficitet várnak, ez azt jelenti, hogy a hitelminősítő szerint nem teljesül majd a kormány 3,5 százalékos célja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!