Hatalmas kereslet lenne az erkélynapelemre, az áramszolgáltatók mégis tiltják a használatát

2022. augusztus 12. – 06:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A rezsicsökkentés korlátozása óta különösen megnőtt az egyébként is jelentős érdeklődés az erkélyre szerelhető egyszerű napelemek és azok használhatósága iránt, írja a G7.hu, amely szerint ez nem is csoda, hiszen egy olyan, pár panelből álló lakossági napelemes minirendszerről van szó, amely

viszonylag olcsó, egyszerű, és csökkenti a villanyszámla összegét.

A cikk szerint a kis teljesítményű, erkélyre házilag felszerelhető napelemes rendszerek olyan termékek, amelyek a konnektorba dughatók, és amennyiben süt a nap, egy saját átalakítón (mikroinverteren) keresztül áramot táplálnak a lakás hálózatába. A termék egyszerű modulokból áll, megvásárolható a műszaki boltokban, és nem kell a telepítéséhez szakember.

Az erkélynapelem névleges teljesítménye általában legfeljebb 800 watt, ami azt jelenti, hogy ideális körülmények között sem termel sok áramot, ezért tipikusan arra lehet csak jó, hogy egy háztartás állandó napközbeni fogyasztóinak (például hűtő, fagyasztó, villanybojler, légkondi, wifirouter) „besegítsen”, fogalmaz a cikk.

A termék használata az európai országokban általában csak bejelentéshez kötött, Magyarországon viszont az áramszolgáltatók álláspontja szerint a használata tilos, biztonsági és technológiai okokból.

A magyarországi áramszolgáltatók az általános szerződési feltételei (ászf) szerint ugyanis:

aki ilyen áramtermelő készüléket dug a konnektorba, azt figyelmeztetés után akár le is kapcsolhatják a közműhálózatról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!