Az USA-ban 57 napja folyamatosan csökken a benzin ára

2022. augusztus 10. – 22:50

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai benzinár 57 napja folyamatosan csökken, és miután júniusban túllépte a lélektani 5 dolláros gallononkénti árat, most megközelítette a 4 dollárt – írja a New York Times. Ez az országos átlagár, amihez képest a különböző amerikai államokban elég nagy kilengések szoktak lenni. A legolcsóbb jellemzően Texas (ott most 3,51 az átlagár), a legdrágább pedig Hawaii-on, és Kaliforniában (5,4 dollár).

Forintra és literre átszámolva az árakat: a júniusi csúcs 5 dolláros szint kb 500 forintnak, a mostani 4 dollár nagyjából 400-nak felel meg, a jelenlegi, extra magas dollár-forint árfolyam mellett. Kicsit tágabb kontextusba helyezve: 2020-ban nagyjából 2 dollár volt az átlagár, a dollár meg 300 forint volt, szóval két évvel ezelőtt még literenként 160 forintért lehetett Amerikában tankolni.

Mivel a benzinár az USA-ban is az inflációt fűtő egyik legfontosabb faktor, a csökkenésnek nagyjából mindenki örül (talán az olajcégeket kivéve). De hogyan sikerült lenyomni az árat? Az állam nem avatkozott be a piaci árazásba, illetve nem úgy, mint Magyarországon: néhány tagállam csökkentette, vagy átmenetileg megszüntette a benzinre kivetett adókat. A további okokat abban látják a szakértők, hogy a magas árak miatt sokan elkezdtek spórolni az autózáson, ami lejjebb vitte a keresletet, ez pedig az árat is lehúzta; illetve a nyersolaj világpiaci ára is csökkent az elmúlt két hónapban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!