A magas infláció és az alapanyagok drágulása betehet a kézműves sörfőzdéknek

2022. augusztus 7. – 13:50

Másolás

Vágólapra másolva

A pandémia két éve után helyreállt ugyan lassan a helyzet a vendéglátásban, tehát a kézműves sörfőzdék helyzete is elkezdett rendeződni, ám a 2022-es év újra durva nehézség elé állítja őket.

A folyamat magas energiaigényű, márpedig a rezsicsökkentés nem vonatkozik a főzdékre, és gáz és áram ára pedig jóval többe fog kerülni. De nem csak az energia, az alapanyag ára is nő, ráadásul a minőségibb termékhez a malátát, komlót is külföldről szerzik be leginkább. Az eleve megnövekedett áron pedig tovább ront a gyenge forint is. És bár volt, ahol 15% körüli áremelést hajtottak végre, de ez eleve nem fedezi a megnövekedett költségeket, ráadásul a benzinár növekedése még csak ezután fogja éreztetni hatását. A Pénzcentrum járta körbe a haza sörfőzdéket, hogy állnak, mire számítanak.

Növekedés biztos nem lesz, hanem inkább összeomlás: sorban zárnak be a főzdék. Azok szerencsések, akik csapházakat építettek, és költséghatékonyan tudják kimérni flakonokba a söröket, vagy akinek vendéglátó üzlethálózata van, ők élnek túl. A fesztiválok is segítenek, de nem tudni, mi lesz télen. A sörre mindig lesz igény, az viszont változni fog, milyen minőséget vásárolnak az emberek

– nyilatkozta Gyenge Zsolt, a Fóti Kézműves Sörfőzde tulajdonosa és a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke a Pénzcentrumnak.

Ali Rawech Szami, a HopTop sörfőzde egyik alapítója arról beszélt a lapnak, hogy míg a multik akár 50%-ot is emeltek áraikon, ők nem tudják ezt megtenni. Szerinte nagyon nehezen lehet tervezni az alapanyagokkal, és bár a költségeken nagyot emel az energiaárak emelkedése, de az éttermekkel és a viszonteladókkal már nyár elején megállapodtak az árakban, ott azon nem is tudnak változtatni.

Kelemen Balázs, a MONYO Brewing gazdasági vezetője úgy nyilatkozott a lapnak: „alapvetően ”luxusterméket„ készítünk, amire recesszióban csökken a kereslet, az emberek kevésbé rakják a kosarukba nehezebb gazdasági helyzetben ezeket a prémium söröket. Tartunk tőle, hogy éreztetni fogja a hatását a csökkenő vásárlóerő, és arra számítunk, hogy nehéz időszak következik a kisüzemek számára, amit igyekszünk átvészelni”.

Az áremelkedés mellett az aszály is érezteti hatását, erről Bukovinszky Béla beszélt a lapnak a Szent András Sörfőzdétől: „vannak termények, amiből gyakorlatilag megsemmisült a teljes idei termés, más alapanyagokból pedig a várt felét tudták betakarítani. Ennek hozadéka is természetesen a nagymértékű drágulás. A gyümölcsök esetében is hajmeresztőek a számok. Mi, a Szent András Sörfőzdénél több mint tízféle gyümölcsös sört készítünk, melyek mind valódi gyümölcsből készülnek”.

További főzdék, részletek a cikkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!