Nem lehet csak úgy újranyitni a magyar szénbányákat, több éves előkészületre lenne szükség

2022. július 30. – 09:28

Másolás

Vágólapra másolva

Azonnal nem, csak 5-10 éven belül lehetne újraindítani a barnakőszén-kitermelést – mondták a Magyar Hangnak bányászati szakértők arra reagálva, hogy Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban arról beszélt, a gázkrízis miatt meg kell vizsgálni, hogy újra tudjuk-e nyitni a barnakőszén-bányáinkat.

„A hazai bányákat minden átmenet nélkül, napok leforgása alatt zárták be a kétezres években. Akkor több ezer profi bányász megélhetése került veszélybe, és ezek az emberek azóta sem dolgoztak az eredeti szakmájukban” – mondta a lapnak Szőke András, a Bánya-, Energia, – és Ipari Dolgozók Szakszervezetének borsodi elnökségi tagja. Szerinte aki még kiismeri magát a tárnákban, az ma legalább 50 éves, a lezárt, „eltömedékesített” régi bányák újranyitásánál pedig egyszerűbb és olcsóbb lenne újakat megnyitni.

A Magyar Hang megkérdezte Farkas Sándor Györgyné okleveles bányamérnököt, a Miskolci Egyetem docensét, hogy látja a helyzetet. Szerinte a vájárok és a technikusok képzése talán 3-4 éven belül megoldható, de komoly problémát jelent a tárnákat elöntő víz, különösen az észak-magyarországi bányákban; ezeket mindenképpen vízmentesíteni kellene az újranyitás előtt.

A gázellátás esetleges pótlására felmerült kormányzati szinten a Mátrai Erőmű kapacitásbővítése. Ehhez Bükkábrányban most is elegendő lignit áll rendelkezésre, de az erőműnek új blokkot is kellene építeni, de pedig 4-5 éve a tervezés állapotában van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!