Itt vannak az egymillió forintos panelárak – négyzetméterenként

2022. július 26. – 15:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rég nem látott gyorsasággal és sokfelé minden korábbinál magasabb áron keltek el idén a panellakások – olvasható a Duna House elemzésében. Mint írják, az alacsonyan fenntartási költségű lakások eddig is népszerűek voltak, ám a kormány energiaárakkal kapcsolatos bejelentései alapján várhatóan” még a korábbinál keresettebbek lesznek.

A fővárosi lakótelepeken, a 2021-es átlagos négyzetméterárakhoz képest, 19-38 százalékkal nőtt a panelek ára. A házgyári lakások a budapesti lakótelepeken átlagosan 2,5 hónap alatt, míg vidéken mindössze 2 hónap alatt kelnek el, és „mind a keleti és mind a nyugati országrészek árindexei is kilőttek”.

A panelek fenntartási költségei ugyanis kiszámíthatóbbak a családi házakéhoz képest, amely adottságuk jelen helyzetben, mint fogalmazott: „sokat jelenthet egy-egy ingatlanvásárlással kapcsolatos döntés során.”

A panellakások persze eddig is népszerűnek számítottak. A pandémia alatt jelentősen lecsökkent a négyzetméterenkénti áruk, amelynek következtében a kereslet is megnőtt, és amelynek értéke a járvány előtti, a 2019-es szinthez képest is magasabb lett.

A Duna House idén legdrágábban egy III. kerületben található, jó állapotú, 73 nm-es panellakást értékesített: a lift nélküli házban lévő első emeleti lakásért 61,5 millió forintot fizettek, ami négyzetméterenként 842 465 forintnak felel meg. A négyzetméterárakban új csúcs is van: egy 36 négyzetméteres, jó állapotú, kiváló elhelyezkedésű lakás a XIII. kerületben, 39 millió forintért kelt el.

Az átlag négyzetméterárak Budapest főbb lakótelepein, 2022 – forrás: Duna House
Az átlag négyzetméterárak Budapest főbb lakótelepein, 2022 – forrás: Duna House

Duna House adatai szerint legnagyobb mértékben a Fehérvári és a Bécsi úti lakótelepek drágultak. A Fehérvári úton 2021-ben 650 ezer forinttól, míg most 900 ezer forinttól kezdődnek a négyzetméterárak. Valamelyest kedvezőbb a helyzet Gazdagréten és Vizafogón, ahol 805-830 ezer Ft/négyzetméter ártól vehetünk panellakást.

A népszerűségi listát Vizafogó és Újpalota vezeti, de idén a tavalyinál jóval népszerűbb lett a Havanna lakótelep és a kőbányai Óhegy is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!