Alacsony a Duna vize, Románia három déli megyéjében sem tudnak locsolni

2022. július 26. – 20:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Apad a Duna, és négy kisebb folyó is kiszáradt Romániában. Az aszály miatt az ország három déli megyéjében nem tudnak megfelelően öntözni – hangzott el az RTL Híradó riportjában.

A román agrárminisztérium szerint a szárazság több mint 100 ezer hektárnyi területet érint.

A Duna alacsony vízállása és magas hőmérséklete az atomerőművekre is hatással lehet, és a romániai Csernavoda atomerőművének reaktorai mellett a Paksi Atomerőmű is a folyam vizét használja hűtésre. A csernavodai erőműben 2003-ban le is kellett állítani a termelést az aszály miatt. Idén erre egyelőre nem volt szükség, de ha tovább apad a Duna, akkor stratégiai víztartalékokat is fel kell szabadítani.

A Duna Gödnél – Fotó: Janecskó Kata / Telex
A Duna Gödnél – Fotó: Janecskó Kata / Telex

Az RTL riportja szerint Pakson az alacsony vízállás miatt már életbe léptették az első, legalacsonyabb fokozatú intézkedési tervet, de ez az erőmű működését nem befolyásolja. A Duna vízállásával és hőmérsékletével kapcsolatban a Telex is tett fel kérdéseket az Országos Atomenergia Hivatalnak, azt írták,

  • a Duna nyári időszakban megemelkedett vízhőmérséklete a Paksi Atomerőmű nukleáris biztonságát nem befolyásolja, és
  • a négy blokk párhuzamos névleges teljesítményű üzeme közel 100 m³/sec hűtővizet igényel, ezt a mennyiséget nem veszélyezteti még egy extrém alacsony vízhozam sem, így a folyó alacsonyabb vízállása nem hordoz nukleáris biztonsággal kapcsolatos veszélyt.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!