Nyolc év után kamatot emelt az Európai Központi Bank

2022. július 21. – 14:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Fél százalékponttal növelte a kamatok szintjét az Európai Központi Bank – derül ki a szervezet közleményéből. Az EKB ezzel hosszú hezitálás után elismerte: az euróövezetben is tomboló infláció megállítását fontosabbnak tartja, mint a kontinens gazdasági növekedésének fenntartását. Ezzel

  • mínusz fél százalékról nulla százalékra növekszik az irányadó betéti kamatláb,
  • nulláról fél százalékra növekszik a refinanszírozási kamatláb.

Az Európai Központi Bank ezzel a nyolcéves, rekordalacsony kamatpolitikáján változtat, ráadásul a korábban várt negyed százalékpontos emelés duplájával. A Magyar Nemzeti Bank már tavaly ősszel kamatemelésbe kezdett, jelenleg 9,75 százaléknál tartanak, az amerikai jegybankként működő Fed pedig éppen 1,75 százalékos kamatlábat tart fenn.

Az Európai Központi Bank egészen eddig tétovázott a kamatemeléssel kapcsolatban, számos dél-európai ország ugyanis euróban van eladósodva, a kamatemeléssel pedig megnőnek majd a törlesztőrészleteik. Az EKB vezetése a jelek szerint most vélte úgy, hogy valamit tennie kell már az infláció megfékezése érdekében, valamint belengették, hogy szeptember nyolcadikai következő ülésükön újabb emelésről dönthetnek.

Az EKB ezzel együtt arról is döntött, hogy a 19 országot magába tömörítő eurózóna eladósodottabb országainak extra segítséget fog nyújtani hiteleik törlesztésére. A főleg Olaszországot érintő segítség része lesz egy új kötvényvásárlási program, amelynek célja a hitelfelvételi költségek emelkedésének megállítása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!