Csődbe ment az egyik legkorszerűbb magyar sertésfeldolgozó cég

2022. július 18. – 09:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyszerre jelentett csődöt a hajdú-bihari Kurucz-csoport három cége múlt héten, írja a 24.hu.

A Kurucz-csoport magyar viszonylatban nagy mezőgazdasági vállalkozásnak számít, közepes méretű vágóhíddal. A honlapjuk szerint 3500 hektár földön gazdálkodnak, amin 45 ezer tonna takarmányt termelnek. Nyolc sertéstelepen összesen 8 ezer kocát, 140 ezer hízót tartanak. A cégcsoport nemcsak tenyészti és vágja az állatokat, de a feldolgozást és értékesítést is maga végzi.

A kormányzat által is kiemelten támogatott családi vállalkozás sárrétudvari húsüzemét, amelyik „a maga mérettartományában napjaink legkorszerűbb magyarországi húsüzeme”, Nagy István miniszter adta át ünnepélyes keretek között 2019 novemberében.

A 3 milliárd forintos beruházás csaknem 1,5 milliárd forint állami támogatást kapott, de a csoport más ágon is jutott közpénzhez: uniós forrásból különféle kutatás-fejlesztési projektre milliárdos támogatást, illetve hitelt nyertek el.

Múlt héten a Kurucz Agro Mezőgazdasági Szolgáltató Kft., a Kurucz Farm Mezőgazdasági Kft. és a Pig-Trade Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. is csődöt jelentett.

  • A Kurucz Agro 6,7 milliárd forint árbevételt és 653 millió forint veszteséget könyvelt el. Az összes tartozás a múlt év végén közelítette a 4,9 milliárd forintot.
  • A Kurucz Farm 5,1 milliárd forint bevételt és 498 millió forint veszteséget könyvelt el, a tartozások pedig itt is meghaladták a 4 milliárd forintot.
  • A Pig-Trade 2,8 milliárdos forgalmat mutatott ki tavaly, 105 millió forint veszteséget és 1,6 milliárd tartozást halmozott fel.

A 24.hu-nak ifjabb Kurucz Ferenc megerősítette a hírt, és azt is kifejtette, mi okozta a csődhelyzetet:

Megnehezítették a termelést az afrikai sertéspestis okozta piaci zavarok, a járványhelyzet, az ellátási láncok zavarai és a drasztikus áremelkedések. Ezzel párhuzamosan a sertésárak mélyrepülése, az exportpiacok elvesztése miatt kialakult európai uniós túltermelés és az ukrajnai háború miatti gazdasági károk is rontották a helyzetet.

Az energia drámai drágulása mellett a takarmányárak két év alatt megháromszorozódtak, a tetejébe a csoport takarmánytermelő területeit aszály sújtotta.

Mindezek és a „sertéságazat negatív banki megítélése” súlyos likviditási hiányhoz vezettek – részletezte Kurucz Ferenc a csőd okait a 24.hu-nak.

A vállalkozás a csődeljárás alatt folytatni kívánja a működését, és egyezséget akar kötni a hitelezőivel.

A Kurucz Farm mérlegbeszámolója szerint a működéshez többletforrást kell bevonni banki hitel vagy tőkebefektetés által. A dokumentum szerint a tárgyalásokat még a 2021-ben elkezdték a fő hitelezővel: a CIB Banknál azt próbálták elérni, hogy a rövid lejárú hiteleket hosszú lejáratúvá alakítsák.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!