Jelentősen emelkedtek a temetkezések költségei

2022. július 6. – 10:21

Másolás

Vágólapra másolva

A temetkezési költségek négy év alatt több mint 40 százalékkal drágultak, ami azt jelenti, hogy a rokonoknak az inflációt meghaladó mértékű áremelkedéssel kell számolniuk, írja a Népszava.

A KSH friss adatai szerint egy koporsós temetés átlagosan 318 ezer forintba került idén májusban, hamvasztás esetén 227 ezerbe. 2018 májusában ugyanezért 219, illetve 160 ezer forintot kellett fizetni, tehát négy év alatt csaknem 45 illetve 41 százalékkal emelkedtek az árak.

Ez nagyban függ attól, hogy Budapestről, vidéki nagyvárosról vagy egy kisebb településről van szó. Budapesten például egy meglévő urnasírba temetés egy peremkerületi temetőben nem jön ki 350 ezer forint alatt.

A növekvő üzemanyagár, a bérköltségek vagy éppen a koporsófa árának emelkedése miatt a temetkezési szolgáltatás egyre drágább, ami miatt a hozzátartozók a koporsós helyett a hamvasztásos temetést, azon belül is a szórást, vagy a hamvak hazavitelét választják.

Egy felnőttsír kiásásáért 2013-ban még 36 ezer forintot kértek, ma csaknem tízezerrel többet. A temetőn belüli szállítás ára legkevesebb 8300 forint volt akkor, most 10555 forintot kóstál a belső szállítás, de luxus Mercedes kocsival 46 ezernél is többe kerülhet.

A ravatalozó termek díja 50-85 ezer forint, külső ravatal esetén Farkasréten 136 ezret kell fizetni. A koporsós sírhely egyszeri díja 45 ezer, az urnasíré 21 ezer forint, erre jön az ügyintézés, a halotthűtés, a kellékek ára és még sok egyéb.

Ugyan a szociális temetést lehetővé tévő törvénymódosítás 2013-ban hatályba lépett, a kormány azóta rendre az éves költségvetését megalapozó salátatörvény rendelkezései közé illesztette az újabb és újabb halasztást elrendelő passzust. 2022-ben újra elhalasztották a bevezetését, miközben a temetkezés költsége az inflációnál is nagyobb mértékben növekedett az elmúlt években, így a kiadások állami átvállalására is megnövekedett az igény.

Szociális temetés helyett egyelőre csak a helyi önkormányzat biztosította köztemetés elérhető opció, amit viszont hagyatéki teherként kiszámláznak a hozzátartozóknak.

Állami támogatás híján a rokonok sokszor hitelből kénytelenek fedezni a temetkezés költségeit.

Az OTP Bank számára készült tavaszi felmérés szerint a válaszadóknak csupán a negyede bízik abban, hogy a hirtelen keletkezett nagyobb kiadásaik teljes összegét képesek fedezni saját megtakarításaikból. A büdzsén támadt lyuk betömésére 57 százalékuk venne fel személyi kölcsönt.

A hitelcélok között a családi eseményeket – esküvő, temetés – is megemlítik, emiatt a megkérdezettek 12 százaléka vállalná az eladósodást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!