Üzemanyag-utalványokat adna a rászorulóknak a horvát kormány

2022. június 29. – 22:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A horvát kormány szeptembertől kibővítheti energiasegély-csomagját, és a szociálisan leghátrányosabb helyzetűeket üzemanyag-támogatásokkal segítheti, utalványos rendszerben – mondta Andrej Plenkovic horvát kormányfő szerdán, a horvát közszolgálati televíziónak (HRT) adott interjújában. „Nagyon fontos az intézkedések méretre szabása. Nem ugyanaz olyanokat támogatni, akik óriási bevételekkel rendelkeznek, mint akiknek átlagon aluli a fizetése” – fogalmazott.

Az ötlet kidolgozása még folyamatban van, de az üzemanyag-utalványok valószínűleg ugyanúgy működnének majd, mint az energia-utalványok. A kormány április 1-jével 200 kunáról 400 kunára (valamivel több mint 10 ezer forintról 21 ezer forintra) emelte a már meglévő, gázra és áramra is felhasználható energia-utalványok összegét, továbbá a lehetséges felhasználók számát 20 ezerről 82 ezerre növelte.

A rászorulóknak a szociális központokhoz kell beadniuk a kérvényüket, amelyet azok elbírálnak. Miután megkapják a végzést, a kifizetett rezsiszámlával jelentkezhetnek az állami pénzügyi intézetnél (FINA) visszatérítésért.

Horvátországban nem maximálták a kőolajtermékek díjszabását. A horvát kormány ehelyett rögzítette a kereskedői árrést, és ideiglenesen csökkentette a benzin és a gázolaj jövedékiadó-mértékét. Az árak azonban ennek ellenére tovább emelkedtek.

A kormány ezért a múlt héten – az autópályákon forgalmazott üzemanyagok kivételével – két hétre rögzítette az üzemanyagok kiskereskedelmi árát. A rendelet a 95-ös oktánszámú benzinre, valamint a dízelre vonatkozik, a prémium üzemanyagok szabadárasak maradtak mindenhol. Az eurosuper 95 árát 13,50 kunában (710,37 forint), az eurodízelét 13,08 kunában (688,27) határozták meg.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!