Vizsgálatot indított az Európai Bizottság a Mol Szlovéniában tervezett vásárlása miatt

2022. június 23. – 10:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság részletes vizsgálatot indított amiatt, hogy a Mol az OMV Slovenija felvásárlását tervezi – közölte a testület csütörtökön. A Mol és az OMV Slovenija a részben állami tulajdonban lévő Petrol után Szlovénia harmadik, illetve második legnagyobb üzemanyag-forgalmazója. A közlemény szerint az Európai Bizottság attól tart, hogy a tervezett ügylet korlátozhatja a versenyt a kiskereskedelmi üzemanyagpiacokon Szlovéniában.

Az OMV Slovenija felvásárlásával a MOL magas piaci részesedést szerezne az üzemanyagok kiskereskedelmi piacán, és a Petrollal együtt meghatározó piaci részesedéssel rendelkezne. Az összes többi versenytárs jelentősen kisebb, és nem valószínű, hogy az ügyletet követően jelentős versenykényszert gyakorolna a MOL-ra vagy a Petrolra – olvasható a közleményben.

A közlemény szerint az előzetes vizsgálat azt mutatja, hogy a felek Szlovénia számos területén szoros versenyben állnak egymással. Az ügylettel azonban megszűnne a Mol és a Petrol között fennálló fő versenykényszer. Emellett az ügylet megkönnyítheti a Mol és a Petrol közötti koordinációt. Továbbá rövid és középtávon nem valószínű új szereplők jelentős léptékű megjelenése a piacon – írták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!