Az adótanácsadó szerint a távközlési cégek áthárítják majd az új adót

2022. június 14. – 13:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány extraprofitadókról szóló rendelete kiemelten érinti a távközlési szektort – áll a Niveus Consulting Group nevű adótanácsadó közleményében. Azt írják, az alacsony árbevételi küszöbhatár miatt az adó nagy terhet ró a kisebb cégekre is, és jelentős vágást ejthet a nagyobbak nyereségén. Könnyen előfordulhat, hogy

a szolgáltatók – élve az általános szerződési feltételekben meghatározott jogukkal – jelentősebb díjemelésre kényszerülnek, azaz áthárítják az adót a fogyasztóikra.

A távközlési szektorra kivetett új különadó számításakor a nettó árbevétel jelenti az adóalapot, amiből csak kisebb tételeket vonhatnak le a cégek. Az adót ráadásul sávosan kell megfizetni. Emellett míg a távközlési adót eddig a telefonszolgáltatók fizették a hívások és az előfizetőszámok után, addig az új különadót már az internetszolgáltatók is.

Pálffy Miklós, a Niveus Consulting Group együttműködő jogi partnere kiemelte, hogy 2020-ban voltak ugyan veszteséges telekommunikációs cégek, viszont ha ezek a cégek magas forgalom mellett voltak veszteségesek, mert a költségeik is magasak voltak, akkor hiába veszteségesek, az adófizetési kötelezettség számukra is nagyon magas lesz.

Nyilván az adó legfontosabb címzettjei a három nagy telefon- és internetszolgáltató. De még köztük is van olyan, ahol majdnem 284 milliárd forint nettó árbevétel mellett 1,3 milliárd forint veszteség keletkezett (ennek ellenére komoly adókötelezettsége lehet a cégnek). Voltak természetesen nyereséges szolgáltatók is, egy másik szolgáltató majdnem 200 milliárd árbevétel mellett ért el 20 milliárd forint adózott eredményt, de még ebből is nagyot hasítana a különadó, ami az egymilliárd és ötvenmilliárd forint közötti rész 1 százaléka, az ötvenmilliárd és a százmilliárd közötti rész 3 százaléka, a százmilliárdot meghaladó résznek pedig a 7 százaléka, így ennél a szolgáltatónál akár kilencmilliárd forint is lehet.

A Niveus Consulting Group ezért szinte bizonyosra veszi, hogy jelentősebb áremelésre készülhetnek a fogyasztók ebben a szektorban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!