Soha nem ért ilyen keveset a forint a dollárhoz képest

2022. június 10. – 14:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

376,7-es árfolyammal újabb rekordot döntött a forint a hét végén, de sajnos nem azért, mert ennyit ért egy euró. Ennyibe került ugyanis péntek délután egy dollár, közel fél forinttal meghaladva május 16-os eddigi rekordot.

Ezzel párhuzamosan az euró ára is jelentősen emelkedett, majdnem ismét megkarcolva a minden szempontból évtizedes lélektani határnak számító 400-at. Ezt eddig egyszer sikerült teljesíteni, amikor az orosz-ukrán háború kitörése után nem sokkal a befektetők pánikolni kezdtek és néhány napon belül majdnem negyven forintot emelkedett az euró ára. Akkor viszont még a Nemzeti Bank vissza tudta rántani, és a piaci korrekció után áprilisban megint a 370-380-as sávban mozgott az árfolyam.

A dollár viszont a háború kezdete óta folyamatosan erősödik a világ többi valutájához és elsősorban az európai pénznemekhez képest. Évtizedek óta létező jelenség, hogy háborúk és válságok idején az emberek a dollárt vásárolják és a többi valutát eladják, ez pedig most sem volt másképp. Míg az év elején még nem sokkal több mint háromszáz forintba került egy dollár, mára karnyújtásnyira került a 380-as árfolyamtól.

Érdemes megjegyezni, hogy az új magyar valuta 1946-os bevezetésekor egy dollár még 11 forint 74 fillérbe került, ezt az árfolyamot pedig egészen 1968-ig tartani is sikerült. Ekkor szakadt el egymástól a két fizetőeszköz értéke és indult meg a forint lassú leértékelődése.

1990-ben, a rendszerváltáskor például 63,2 forint volt egy dollár, a 2004-es EU-csatlakozáskor 202 forint, 2021-ben pedig 303 forint. Ehhez képest sikerült idén nem egészen hat hónap alatt a 376,7 forintos árfolyamig elérni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!