Varga Mihály: Magyarország képes önállóan, a piacról finanszírozni magát

2022. június 9. – 14:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

3 milliárd dollár és 750 millió euró értékben bocsátott ki kötvényeket Magyarország – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter. A Facebookon közzétett videójában azt mondta, hogy „a magyar kötvények iránt kétszeres volt a kereslet. Ez azt mutatja, hogy Magyarország a bizonytalan nemzetközi környezetben is képes önállóan, a piacról finanszírozni magát.”

Varga azt mondta: a bevont forrásokat az ország stabilitásnak megőrzésére, az előtörlesztésre, és a pénzügyi tartalékok növelésére használnák. „A kibocsátás nem érinti a költségvetési hiányt: tartjuk a 4,9 százalékos hiánycélt, és folytatjuk az államadósság csökkentését” – mondta.

A 3 milliárd dollár értékű devizakötvény 7 és 12 éves lejáratú, a 750 millió euró értékű pedig 9 éves lejáratú devizakötvény 2022. június 8-án bocsátották ki – közölte az Államadósság Kezelő Központ csütörtökön az MTI-vel.

Az Államdósság Kezelő Központ tájékoztatása szerint mind a dollárkötvényeket, mind az eurókötvényt az eredeti árindikációnál 0,15 százalékponttal szűkebben sikerült árazni. A befolyó összeget az ÁKK Zrt. általános finanszírozási célokra és részben a jelenleg zajló, 2022. június 7-én meghirdetett, 2023-ban és 2024-ben lejáró dollárkötvényekre vonatkozó visszavásárlási tender elszámolására fogja felhasználni.

Magyarország először a Covid kirobbanása idején realizálta, hogy a költségvetés nagyobb feladataihoz nem elég az önfinanszírozás, vagyis a magyar (elsősorban lakossági) forrás. Ekkor kilépett újra a devizakötvénypiacra, és viszonylag jó feltételekkel kicsit be is zsákolt (sok devizahitelt vett fel az akkori, kedvező finanszírozási paramérterekkel).

Most már sok szempontból kritikusabb a helyzet. Magyarországnak, mint egy falat kenyérre lenne szüksége az EU RRF (Helyreállítási Eszköz) elnevezésű forrására, de annak még sem a támogatási (vissza nem térítendő), sem a hitelelemét nem kapjuk, előbbit még nem hagyta jóvá az unió. Pedig az ingyenes és az olcsó forrás már csak azért is nagyon kéne, mert a magyar célok finanszírozásából az esetleges orosz hitelek is kiestek.

A baj csak az, hogy a forrás megszerzéséhez nyilvánvalóan politikai gesztusokat kellene tenni, de a vitatott kérdésekben (orosz-ukrán háború, jogállamiság, uniós polgárok megkülönböztetése a benzinkutaknál) a kormány nem hajlik kompromisszumokra, inkább fokozza a konfliktusokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!