Állandósult a drágulás az albérletpiacon, nyáron bővülhet a kínálat

2022. május 31. – 10:56

Másolás

Vágólapra másolva

Gyakorlatilag állandósult a drágulás az országos albérletpiacon, erre utalnak KSH–Ingatlan.com lakbérindex legfrissebb adatai és a kínálat májusi alakulása is – derül ki az Ingatlan.com legújabb elemzéséből. A bérleti díjak áprilisban országos szinten és a fővárosban is 2 százalékkal nőttek egy hónap alatt, éves összevetésben pedig az országos mutató 19 százalékos, a budapesti pedig közel 20 százalékos emelkedést mutat, olvasható a közleményben.

„Az országos adatokat nézve legutóbb 2020 decemberében volt példa havi szintű bérletidíj-csökkenésre. Azóta minden hónapban kisebb-nagyobb mértékű – 0,1-2,7 százalékos havi szintű drágulást mutatott a KSH–Ingatlan.com lakbérindexe, de jellemzően 1 százalék körüli volt az emelkedés. 2022-ben viszont már minden hónapban 2 százalék körüli emelkedés történt az előző hónaphoz képest, tehát trendszerűnek mondható a drágulás” – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Áprilisban új rekord is született: az országos albérletárak közel 56 százalékkal haladták meg a 2015-ös szintet. A bérleti díjak emelkedésében továbbra is szerepet játszik az, hogy a kínálat nem tart lépést a kereslettel. A bizonytalan gazdasági környezet, a megugró infláció és a felfelé kapaszkodó lakáshitelkamatok, valamint az Ukrajnában zajló háború szintén felfelé hajtja az árakat.

„Szintén hatással van a bérleti díjakra, hogy sok cégnél kezd visszaállni a járvány előtti munkarend, azaz a home office-ból áttérnek az irodai munkára, ami szintén fűti a keresleti oldalt” – közölte a szakértő, aki arra számít, hogy a nyári albérletpiaci főszezonban a mostanihoz képest szélesedhet a választék.

Az V. kerületben a legdrágább, Miskolcon a legolcsóbb lakást bérelni

Az Ingatlan.com adatai szerint májusban is magas bérleti díjak jellemezték a nagyvárosok albérletpiacait. Budapesten idén májusban átlagosan 175 ezer forintért kínálták a kiadó lakóingatlanokat, szemben az egy évvel korábbi 130 ezer forinttal. Továbbra is az V. kerület a legdrágább 250 ezer forinttal, de a legolcsóbb kerületnek számító XXI.-ben is 120 ezer forint felett volt az átlagos bérleti díj.

A megyeszékhelyek közül Tatabánya és Székesfehérvár piaca a legdrágább, ezekben a városokban 135-135 ezer forintért hirdetik a kiadó lakóingatlanokat. Veszprém jön utánuk 132 forintos összeggel. Májusban mindössze négy olyan megyeszékhely volt, ahol 100 ezer forint alatt maradtak a bérleti díjak: Kaposváron, Miskolcon, Szekszárdon és Békéscsabán 80-95 ezer forintért lehet kivenni egy lakást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!