Alanyi jogon járó támogatást javasol az elektromos gépjárművekre a Nemzeti Bank

2022. május 22. – 11:11

Másolás

Vágólapra másolva

Fenntartható egyensúly és felzárkózás címmel tette közzé 144 pontból álló javaslat-csomagját a Magyar Nemzeti Bank, melynek a Zöld átállással és energiamix javításával, azon belül az elektromobilitással foglalkozó pontjait vizsgálta meg a Villanyautósok.hu.

Az állam Magyarországon eddig 15 milliárd forinttal támogatta az elektromos személygépkocsik vásárlását, azonban a villanyautók aránya elmarad az Európai Unió északi és nyugati országaitól, jelenleg mindössze tizede a hollandnak és ötöde a németnek. Az MNB ezért azt javasolja, hogy

a támogatás ne pályázati, hanem alanyi jogon járjon új e-gépjármű vásárlása esetén, illetve nőjön a támogatás intenzitása.

Az előző év végi adatok szerint Magyarországon 1880 nyilvános elektromosautó-töltőpont volt, amely alig több mint tizede annak a 18 100 darab elektromos jármű töltőnek, amivel a kormány 2030-ig számol, az MNB javaslata a nyilvános e-töltők számának növelését, a vidéki, gyéren ellátott térségek töltőpontjainak fejlesztését is szorgalmazza.

Az MNB jelentősen növelné az új építésű ingatlanokban a töltési pontokat, tíz helyett már két parkolóhelytől megkövetelné a töltési infrastruktúra előkészítését, ugyanakkor állami támogatással segítenék ennek megvalósítását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!