Hét százalékkal több használt autó kelt el áprilisban, mint 2021-ben ugyanakkor

2022. május 19. – 10:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az autógyárak kapacitásproblémái az új autók piacáról továbbra is a használtautó-piacok felé tolják a kereslet, de most már a használtautó-import is egyre kevésbe képes kielégíteni a minőségi használt autók iránti keresletet – áll a JóAutók.hu sajtóközleményében a cég vezérigazgatójának a meglátása. Halász Bertalan vezérigazgató szerint mivel a beszerzési országok is hasonló ellátási gondokkal küzdenek, már Nyugat-Európában is egyre nehezebb elérhető áron megfelelő használt autót találni. Ehhez még a kedvetlen euróárfolyam is hozzácsapódik, ami azt hozza magával, hogy egyre inkább a hazai piac felé fordulnak az érdeklődők.

Áprilisban is magas volt a forgalom: a DataHouse frissen közzétett előzetes adatai szerint az elmúlt hónapban 69 113 személyautó cserélt gazdát, ami 7,2 százalékkal haladja meg a tavalyi hasonló időszakot. Egyre inkább úgy tűnik, hogy idén megdől a 2021-ben beállított 817 ezres adásvételi csúcs. Az év első négy hónapjában gazdát cserélt használt autók száma meghaladta a 288 ezret, ami 10 százalékkal múlja felül az előző év hasonló időszakában regisztrált 262 ezres értéket.

Bár februárban és márciusban a kormányzati intézkedések nyomán a háztartásokhoz került plusz források is hozzájárultak a kiemelkedő értékekhez, az adásvételek száma a következő hónapokban is a havi 70 ezres szint közelében mozog majd.

„Az adásvételek számát növeli az a várakozás, hogy az árak a jövőben még tovább emelkedhetnek, ily módon sokan ‘előrehozzák’ a vásárlásukat. A magas forgalomban emellett közvetett módon szerepe van a szervizdíjak megugrásának is. Sok autós a felmerülő javítási, karbantartási költséget is igyekszik az autó lecserélésével megspórolni” – idézte a szakértőt a közlemény.

A magyarországi használtautó-piacon leggyakrabban alsó-középkategóriás személyautók, illetve kisautók cserélnek gazdát, előbbieknek 29, utóbbiaknak 22 százalék volt az aránya az első négy hónapban.

Az alsóközépkategória legnépszerűbb modelljei az Opel Astra, a Ford Focus és a Volkswagen Golf. A kisautók listáját magasan a Suzuki Swift vezeti, amelyet az Opel Corsa és a Volkswagen Polo követnek. A leggyakoribb tíz modell között a felsőközépkategória a Volkswagen Passattal, a BMW 3-as szériával, és a Skoda Octaviával képviselteti magát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!