Szigorítanák a gyógynövényes hevítőrudak árusításának szabályait

2022. május 16. – 14:08

Másolás

Vágólapra másolva

Egy tervezett törvénymódosítás szerint a gyógynövényes hevítőrudak – nikotintartalomtól függetlenül – kizárólag dohányboltban forgalmazható termékké válnának, írja az MTI.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága közleménye szerint a piaci innovációk által kialakult joghézagokat rendezi az elképzelések szerint a közeljövőben hatályba lépő komplex törvénymódosítás. A javaslatcsomagot Magyarország benyújtotta az Európai Unió illetékes szakbizottságának is, és sürgősségi eljárást kért róla.

A módosítást az indokolja a hatóság szerint, hogy egyre népszerűbbé válnak a hevítéses technológiával fogyasztható, különféle növényi-, gyógynövényi alapanyagokból készült termékek, amelyek jelenleg a zárt dohány-kiskereskedelmi rendszeren kívül kerülnek forgalomba, ezáltal akár fiatalkorúak is szabadon hozzáférhetnek.

A dohánymentes hevítőrudaknak – azáltal, hogy jelenleg a jövedéki kötelezettségeken és a forgalmazási korlátozásokon kívül esnek – jelentős a piacra kerülési előnyük. Kiemelt kockázat a hatóság szerint, hogy a termékek bárki által bárhonnan (például webshopból, benzinkúton, hírlapboltban, nagyobb élelmiszerláncokban) beszerezhetők, továbbá, hogy eredetük és összetételük sok esetben nem ismert.

A tervezet azt az ellentmondásos helyzetet is feloldaná, hogy míg jelenleg a gyógynövényes hevítőrudak bárhol beszerezhetők, addig a hevítésükre szolgáló eszközök kizárólag dohányboltban érhetők el.

A tervezett módosítás értelmében a termékek online kereskedelme is tiltottá válik, és a dohánytermékek esetében alkalmazandó általános reklámtilalom erre a termékkörre is vonatkozik majd.

A forgalmazóknak a készletek jogszerű rendezése érdekében a jogalkotó hat hónapos átmeneti időszakot biztosít majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!