Az Európai Befektetési Bank támogatja az ukrajnai Marshall-tervet, szerintük „egyértelmű a szükségessége”

2022. május 11. – 17:55

Másolás

Vágólapra másolva

Werner Hoyer, az Európai Befektetési Bank elnöke azt nyilatkozna a Reutersnek, hogy támogatja az Ukrajna újjáépítését célzó, több ezer milliárd eurós segélyt, amelyet afféle „második Marshall-tervnek” is neveznek a második világháború utáni támogatásra rímelve.

Hoyer arról beszélt, hogy „Európát nem szabad egyedül hagyni a hatalmas számla megfizetésével”, utalt ezzel Ukrajna újjáépítésének gazdasági terheire. A Marshall-tervvel az Egyesült Államok négy év alatt mintegy 200 milliárd dollárnyi támogatást adott Európa gazdasági és technikai segítésére: Hoyer a hasonló program szükségességéről beszélve elmondta a lapnak, hogy Ukrajna újjáépítésének költségeit az ENSZ, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank közösen tárgyalta legutóbbi, washingtoni ülésén. Hoyer hozzátette, a megbeszélés alapján a segéllyel kapcsolatban

„nem milliókról, inkább billiókról beszélünk”.

Beszélt arról is, hogy az EU-s „politikai vezetőknek a lehető leghamarabb dönteniük kell”. Hozzátette, amellett, hogy Európa dönthetne a segélycsomagra szánt pénz előteremtéséről, az EU-nak nemcsak egyedül kéne vállalnia a pénz előteremtésének feladatát.

Hoyer azt mondta, hogy a terv kritikus része az lesz, hogy a nyugati nagy, államilag támogatott bankoknak garanciákat nyújtsanak. Hozzátette, számos magánkézben lévő befektetési alap már „megértette, hogy elkerülhetetlen szükség lesz Ukrajna újabb támogatására” – utalva ezzel arra, hogy több cég kölcsönt adott Ukrajna kormányának és cégeinek 2015-ben a krími adósságok leküzdésére.

Zelenszkij ukrán elnök március elején már egy „új Marshall-tervről” is beszélt Boris Johnson brit miniszterelnökre hivatkozva – azt mondta, lesz egy új segélyprogram Ukrajna számára. Mint ekkor fogalmazott: „A világ nem hisz Oroszország jövőjében. Nem beszélnek róla. Mert rólunk beszélnek, minket segítenek, és készülnek arra, hogy támogassák Ukrajna újjáépítését a háború után.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!