Május 20-ig be kell adni az szja-bevallást, 812 ezren elfogadták a NAV tervezetét

2022. május 11. – 11:41

Másolás

Vágólapra másolva

A bevallási határidő előtt másfél héttel már majdnem kétmillió alkalommal nézték meg az emberek az szja-bevallási tervezetüket a NAV portálján, ami 333 ezerrel több, mint az elmúlt évben – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerdán az MTI-vel. A bevallási tervezetet módosítás nélkül elfogadók száma 10 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest. Idén 812 ezren változtatás nélkül, 385 ezren pedig némi módosítással már jóváhagyták a dokumentumot.

A NAV által készített, személyre szabott dokumentumot a NAV e-szja-portálján KAÜ-azonosítás – ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás – után lehet elérni. A NAV tájékoztatása szerint több mint 280 ezer adózó a napokban kapta kézhez a tervezetet postán. Az szja-bevallási tervezetet azoknak kell kiegészíteniük, akiknek olyan jövedelmük volt tavaly, amiről a NAV nem, vagy csak részben rendelkezik adattal. Ilyen az őstermelői jövedelem vagy például a lakáskiadásból, a lakás eladásából származó jövedelem. Ki kell egészíteniük a tervezetüket az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek és az egyéni vállalkozóknak is.

A bevallási határidő május 20-a, addig még bárkinek lehetősége van arra, hogy benyújtsa bevallását, és rendelkezzen adója 1+1 százalékáról.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!