A négyzetméterárak átlagértéke átlépte a 1,3 millió forintot az új építésű lakásoknál Budapesten

2022. április 26. – 15:38

A négyzetméterárak átlagértéke átlépte a 1,3 millió forintot az új építésű lakásoknál Budapesten
Fotó: MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az Otthon Centrum szakértői összesítették az első negyedévben online meghirdetett új építésű budapesti lakás projekteket: 361 új lakás beruházás van folyamatban, ezekben 27,4 ezer lakás épül. A projektek száma 15,7 százalékkal, a lakások száma pedig 13,1 százalékkal kevesebb most, mint egy éve, miközben az árszint ötödével emelkedett.

Kevesebb új lakás épül Budapesten az előző évhez képest, miközben az árszint az ötödével emelkedett.

Az Otthon Centrum sajtóközleményében az áll, hogy a fővárosban a négyzetméterek árának átlagértéke átlépte az 1,3 millió forintot, ami 21,8 százalékos növekedést jelent a tavalyi első negyedévhez viszonyítva.

Az Otthon Centrum elemzésének vezetője, Soóki-Tóth Gábor azt is hozzátette, hogy az árak jelentős növekedése mellett jelentős különbségek alakultak ki a fővárosi kerületek között: kerületenként 768 000–2 350 000 forint között váltakozik az átlagos kínálati négyzetméterár. A projektek között pedig még nagyobb eltérések figyelhetők meg: a legalacsonyabb beruházás átlagára négyzetméterenként 614 ezer, a legdrágábbé pedig 3,68 millió forint. Előbbi a XIV., utóbbi a XII. kerületben fordult elő.

Meglepő eredmény az is, hogy most először az V. kerület lekerült a legdrágább városrészek listájáról, valamint már nem a dél-pesti kerületekben épül a legkevesebb lakás, hanem a V. kerületben: 3 projekt és 34 épülő lakással. Az Otthon Centrum első negyedéves adatai alapján a legdrágább kerületek listáját a XII. kerület vezeti, átlagosan 2,35 millió forinttal, ezt követi az I. kerület 2,25 millió forinttal, a dobogó harmadik fokát pedig a II. kerület érdemelte ki, 1,97 millió forinttal.

A legtöbb projekt és lakás továbbra is Angyalföldön épül, 58 beruházás és 8,3 ezer épülő és tervezett lakás kiemelkedő szám Budapesten, de a kerületben korábban volt már példa ennél magasabb számokra is. Angyalfölddel a budai oldalon csak a XI. kerület tud versenyezni, ahol a felmérés idején 42 projektben 5700 lakás épül.

A projektek és a meghirdetett lakások számának csökkenése, valamit az árak emelkedésének több oka is van Soóki-Tóth Gábor szerint, egyrészről a romló hitelezési feltételek, az infláció, és a szomszédos országban zajló orosz-ukrán háború, ami az építési piacot is erősen befolyásolja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!