Csattanó maszlag lehet az aldis fagyasztott zöldbabban, visszahívják a terméket

2022. április 13. – 12:42

Másolás

Vágólapra másolva

Csattanó maszlag lehetséges jelenléte miatt az Aldi visszahívja a Gartengold márkájú vágott, gyorsfagyasztott sárgahüvelyű zöldbabot, olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

A visszahívásban érintett tételek minőségmegőrzési idő és tételszám szerint:

  • 31/08/2023 – L1260S2
  • 31/08/2023 – L1271S3
  • 30/09/2023 – L1289S2

A cég azt kéri, hogy aki vásárolt ezekből a termékekből, ne fogyassza el azt, hanem vigye vissza bármelyik magyarországi Aldi áruházba, ahol a vételárat blokk hiányában is visszatérítik.

A csattanó maszlag tropán alkaloidokat (például a gyógyászati célra is használt atropint) tartalmazó, mérgező gyomnövény. Tölcsér formájú fehér virágjáról és tüskés terméséről lehet felismerni. A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi és a vegetatív idegrendszer működését. Szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak. Élelmiszerekbe a növények betakarítása során, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be. A csattanó maszlagot hallucinogén hatása miatt kábítószerként is használják, többnyire 4-24 óráig tartó öntudatlan, delíriumszerű kellemetlen állapotot okoz, és nagy a túladagolás veszélye.

Múlt héten szalmonella miatt hívtak vissza Kinder-termékeket.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom