Csattanó maszlag lehet az aldis fagyasztott zöldbabban, visszahívják a terméket

2022. április 13. – 12:42

Másolás

Vágólapra másolva

Csattanó maszlag lehetséges jelenléte miatt az Aldi visszahívja a Gartengold márkájú vágott, gyorsfagyasztott sárgahüvelyű zöldbabot, olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

A visszahívásban érintett tételek minőségmegőrzési idő és tételszám szerint:

  • 31/08/2023 – L1260S2
  • 31/08/2023 – L1271S3
  • 30/09/2023 – L1289S2

A cég azt kéri, hogy aki vásárolt ezekből a termékekből, ne fogyassza el azt, hanem vigye vissza bármelyik magyarországi Aldi áruházba, ahol a vételárat blokk hiányában is visszatérítik.

A csattanó maszlag tropán alkaloidokat (például a gyógyászati célra is használt atropint) tartalmazó, mérgező gyomnövény. Tölcsér formájú fehér virágjáról és tüskés terméséről lehet felismerni. A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi és a vegetatív idegrendszer működését. Szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak. Élelmiszerekbe a növények betakarítása során, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be. A csattanó maszlagot hallucinogén hatása miatt kábítószerként is használják, többnyire 4-24 óráig tartó öntudatlan, delíriumszerű kellemetlen állapotot okoz, és nagy a túladagolás veszélye.

Múlt héten szalmonella miatt hívtak vissza Kinder-termékeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!