A Távol-Keleten a legdrágább gyereket nevelni

2022. április 11. – 12:58

A Távol-Keleten a legdrágább gyereket nevelni
Óvodás gyerekek sárkánytáncot játszanak a lámpásfesztivál megünneplésére a kelet-kínai Shantung tartományban, Qingzhou városban, 2022. február 15-én – Fotó: Wang Jilin / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Jefferies (JEF) kutatása szerint – amihez a Yuwa Population Research adatait használták fel – Dél-Koreában a legdrágább a gyereknevelés az egy főre jutó bruttó hazai termék százalékában mérve. Kína áll a második helyen, a dobogó harmadik fokán pedig Olaszország van. Az Egyesült Államok, Németország és Japán a tehetősebb országok középmezőnyében szerepel.

A kutatás szerint a távol-keleti országokban azért ilyen drága a gyereknevelés, mert a legtöbb iskola és óvoda magánkézben van. A CNN cikke azt írja, hogy a lista második helyén lévő Kínában a kormány azon dolgozik, hogy korlátozza ezeknek a magánszolgáltatásoknak az árát, és/ vagy az állam vegye át ezeknek az intézményeket a fenntartását. Kínában több mint 75 000 dollárba (közel 26 millió forint) kerül egy gyerek felnevelése 18 éves korig, majd ezt követik az egyetemi évek, ami további 22 000 dollárba kerül a kutatás szerint.

Súlyos egyetemi tandíjjakkal nemcsak a keleti országok családjainak, hanem a nyugaton élőnek is számolniuk kell. Amerikában például a College Board adatai szerint a 2019-2020-as tanévben az egyetemi hallgatók 55%-a végzett adóssággal.

(A kutatásban arról nem esik szó, hogy Magyarország hol található a listán.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!