Több mint félmillió robogó közlekedik utakon, és csak minden hatodikra kötnek kötelező biztosítást

2022. április 11. – 10:11

Több mint félmillió robogó közlekedik utakon, és csak minden hatodikra kötnek kötelező biztosítást
Fotó: Adrien Fillon / Hans Lucas / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) közleménye szerint mintegy 600 ezer robogó közlekedik itthon, azonban csak minden hatodikra fizetnek rendszeresen kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), ami kategóriától és lakóhelytől függetlenül átlagosan 6-8 ezer forintos összeget jelent évente.

A FBAMSZ közleménye szerint 600 ezer robogó közlekedik szabálytalanul az utakon, ugyanis a Magyar Nemzeti Bank legutóbb kiadott statisztikái szerint a 12 kW alatti teljesítménykategóriában kötelező biztosítást közel 37 ezren, míg 13-35 kW közötti kategóriában 59 ezren kötöttek. Ez együttesen is csak közelít a 100 ezerhez, míg a közlemény szerint több mint félmillió robogó közlekedik Magyarországon.

A robogó-tulajdonosok a díj kifizetésével nemcsak egy esetleges közúti igazoltatás során kirótt bírság, hanem egy közúti baleset során okozott kár megtérítésének kockázatát is ki tudják küszöbölni. Az MNB 2020-as statisztikái szerint a robogósok által kifizetett kártérítések átlagos összege gyorsan emelkedik, a 13-35 kW teljesítményűkategóriában például 65%-os volt a növekedés: 462 ezerről 763 ezerre nőtt a balesetek során kifizetett átlagos kártérítés. Ha egy balesetnél személyi sérülés is történik, a kárösszeg akár az egymillió forintot is elérheti, amit a robogó- tulajdonosoknak saját zsebből kell fizetni, ha nincs kötelező biztosítása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!