Programozói fizetéssel próbál kamionsofőröket toborozni a legnagyobb amerikai áruházlánc

2022. április 09. – 09:55

Másolás

Vágólapra másolva

Évi 95 és 110 ezer dollár közötti kezdő fizetéssel toboroz kamionsofőröket a legnagyobb amerikai áruházlánc, a Wal-Mart – írja az NJ.com. Ez a fizetés a belépés utáni első évre vonatkozik, és utána tovább emelkedhet, szól a cég ajánlata. Amerikában a fizetéseket bruttóban és éves szinten szokás megadni, forintban ez a jelenlegi árfolyam mellett nagyjából havi 3 milliós (bruttó) keresetet jelent. Ez nem csak magyar szemmel nézve tűnik irdatlanul magasnak: a statisztikák szerint nagyjából megfelel az átlagos amerikai programozói fizetésnek.

Az amerikai kamionsofőrök átlagos fizetése pár éve még évi 47 ezer dollár volt, de a koronavírus-járvány alatt brutális hiány ütött be a szakmában, amit azóta se nagyon tudnak a munkáltatók megoldani. A helyzetet nem segítette az az új szabályozás sem, ami eltiltja a hivatásos sofőri munkától azokat, akiket ittas vezetésen érnek, vagy pozitív drogtesztet produkálnak. A szabály életbe lépése, azaz 2020 eleje óta 54 ezer sofőr kapott ilyen büntetést.

Az általános sofőrhiány miatt a kamionosok fizetése a CNN tavaly tavaszi cikke szerint már elérte az évi 70 ezer dollárt átlagosan, vagyis egy év alatt csaknem megduplázódott. A trend pedig azóta is folytatódik, a Wal-Mart most 88 ezer dollárról húzta fel akár 110-ig a kezdő fizetést. Becslések szerint így is kb. 80 ezer embernyi hiánnyal küzd az amerikai közúti szállítmányozási iparág.

A Wal-Mart egyébként saját kamionos flottát üzemeltet a több mint 5000 amerikai áruhát ellátó logisztikai háttérként, nagyjából 12 ezer sofőrt alkalmaz, és folyamatosan növekszik (tavaly 4500 sofőrrel bővült a létszám). A toborzás annyira nehezen megy, hogy már belső forrásból is próbálják megoldani, a saját áruházi dolgozóiknak és raktárosaiknak ajánlanak ingyenes átképzési programokat, amiben megszerezhetik a teherautós jogosítványt, és egyből át is ülhetnek egy Wal-Mart kamionba.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom