Oszkó Péter: A kormánynak hirtelen mindennél fontosabbá vált az olcsó uniós forrás

2022. április 8. – 09:13

Másolás

Vágólapra másolva

„Naiv várakozásokat vélek felfedezni néhány elemzői véleményben, amelyek abból indulnak ki, hogy a nagy választói felhatalmazás majd elrettenti Brüsszelt, és hamar belemegy az alkuba, látva, hogy a kormányon kívül nem maradt más, akinek fajsúlyos álláspontja lehetne a magyar politikai mezőben. Én másképp látom:

szerintem Brüsszelen nincs ilyen kényszer, szemben a magyar kormánnyal, amelynek hirtelen mindennél fontosabbá vált az olcsó uniós forrás.

Nagymértékben befolyásolja a következő Orbán-kormány sikerességét, hogy milyen alkalmazkodási készséget mutat”

– mondta Oszkó Péter, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere a Hvg360-nak adott interjújában. Oszkó szerint egészen más helyzetben folytatja most a kormányzást Orbán, hiszen az elmúlt 12 évben pénzbőségben folyt a kormányzás – uniós támogatások, olcsó források –, de ennek vége: nagyot fog változni a gazdasági, pénzügyi környezet.

Szerinte olyan időszak jön, amihez nagyon erős alkalmazkodás kell majd, viszont az újabb kétharmados felhatalmazás lehet, hogy „rontani fogja a kormány tanulási és alkalmazkodási képességét”.

A kérdésre, hogy szerinte várható-e az életszínvonal romlása, a volt pénzügyminiszter azt mondja: „Ha nincs gazdasági növekedés, elinflálódik a reálbér, és az bizony az életszínvonal romlását okozza. Ezt csak nagyon parádés gazdasági teljesítménnyel lehetne meggátolni rövid távon. Nagyon bízom benne, hogy a kormány nem az eladósodás útját választja, ahogy az egyébként számos alkalommal megtörtént az elmúlt harminc évben.”

Oszkó szerint az állami beruházások leállításával elég nagy összeget tud megspórolni a kormány úgy, hogy ne érezze rögtön annak negatív hatását a lakosság, de ezenkívül nagyon kicsi a mozgástér.

Az interjúban pár szóban értékeli a választási eredményt is, illetve elmondja, hogy szerinte a Paks II. beruházást folytatni kell, de hogy milyen struktúrában és kivel, annak nyitott kérdésnek kell lennie.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!