RTL: Idén 1300 milliárdba kerülhet a rezsicsökkentés, minden családra 320 ezret kell költeni

2022. április 07. – 20:35

Másolás

Vágólapra másolva


Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy a rezsicsökkentés védelmében azonnali beavatkozásokat kezdeményez az Unióban. Ezek a következők lennének:

  • a gáz és az áram árának szétválasztása
  • az úgynevezett ETS-rendszer felfüggesztése (ezzel próbálják a tagországok csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását)
  • ne kelljen biológiai összetevőt keverni az üzemanyagokba.

Az RTL ez utóbbi kettőről kérdezett szakértőket. A Gazdaságkutató Intézet számításai szerint a rezsicsökkentés tavaly 300 milliárd forintot vitt el a költségvetésből, ez az összeg idén több mint négyszeresére, 1300 milliárdra is rúghat, vagyis

a rezsicsökkentés fenntartása családonként idén már 320 ezer forintba is kerülhet.

A GKI vezérigazgatója szerint még ha el is fogadnák a tagállamok a javaslatokat, akkor sem csökkenhetne jelentősen a villamosenergia ára. Ráadásul ezek elfogadására nem is lát sok esélyt.

Az üzemanyagokba 6-7% bioetanolt kevernek. A holtankoljak.hu ügyvezetője szerint ennek felfüggesztése jelentős árcsökkentő hatással nem bírna. Sokkal hatékonyabb lépésnek tartaná a forint erősödésével járó gazdaságpolitikát.

Az RTL kíváncsi volt a kormány illetékeseinek véleményére is, de hiába.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom