Magyarországnak adott igazat az Európai Bíróság, mégsem esünk el egy csomó agrártámogatástól

2022. április 6. – 12:47

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bíróság megsemmisítette az Európai Bizottság egy korábbi határozatát, amelynek értelmében 5,7 millió eurónyi támogatásból zárták volna ki Magyarországot – közölte a szerv.

Az ügy arról szólt, hogy a Bizottság 2020 novemberében megállapította, hogy Magyarország a 2016 és 2018 közötti időszakra vonatkozóan nem végzett elég helyszíni ellenőrzést az uniós mezőgazdasági támogatásokkal érintett területeken, és nem vette figyelembe az adminisztratív ellenőrzések során megállapított szabálytalanságokat. A Bizottság ezért 5 719 705,72 eurót kizárt az Európai
Mezőgazdasági Garanciaalap (EMGA), illetve az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) keretében történő uniós finanszírozásból.

Magyarország ezt a határozatot megtámadta az Európai Bíróságon, azt kérte, a határozatban érintett összegből 4 334 068,02 eurót mégis kaphasson meg. A perben most született ítélet. A Törvényszék megállapította, hogy mivel a vonatkozó végrehajtási rendelet nem határozza meg sem a helyszíni ellenőrzések növelésének arányát, amely a jelentős meg nem felelések esetén alkalmazandó, sem pedig ezen arány meghatározásának módját, a rendelet mérlegelési mozgásteret biztosít a tagállamoknak. Így az ítélettel a Magyarország által kért mértékben megsemmisítették a Bizottság határozatát, az eredetileg visszatérítendő 5,7 millió euró helyett csak 1,4 millió euró támogatás nem jár. Mai árfolyamon ez így is több mint félmilliárd forint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!