Diákjától lopta Cannes-ban díjazott filmjének sztoriját az Oscar-díjas iráni rendező

2022. április 5. – 12:39

Másolás

Vágólapra másolva

Egy iráni bíróság bűnösnek találta a kétszeres Oscar-díjas iráni rendezőt, Asghar Farhadit plagizálás vádjában. Az ítélet szerint Farhadi A hős című filmjének alapötletét egy korábbi dokumentumfilmből lopta, amelyet egykori filmes tanítványa, Azadeh Masihzadeh készített – számolt be a Hollywood Reporter.

A bíróság arra jutott, Farhadi megsértette Masihzadeh szerzői jogait azzal, hogy lenyúlta a „Minden győztes, minden vesztes” című dokumfilmjének alapötletét. Az Oscar-díjas rendező diákja alkotásának kulcsfontosságú elemeit plagizálta az Egy hősben anélkül, hogy Masihzadehet megnevezte volna.

Az ítélet már jogerős, nem lehet ellene fellebbezni, Farhedi büntetését pedig egy másik bíró fogja kiszabni. A legrosszabb esetben a rendezőt arra kötelezhetik, hogy átadja a film mozis vagy online vetítéséből származó összes bevételét Masihzadehnek, és akár börtönbüntetésre is számíthat.

Az A Hőst tavaly mutatták be a Cannes-i Filmfesztiválon, ahol elnyerte a zsűri nagydíját, azóta mintegy 2,5 millió dolláros jegybevételt produkált. A film amerikai jogait az Amazon Prime birtokolja. Farhadi elismerte, hogy filmje ugyanazon az igaz történeten alapul, mint a Minden győztes minden vesztes című film. A sztori egyébként az, hogy egy, az adósok börtönéből szabadult férfi talál egy zsák aranyérmét, és úgy dönt, megpróbálja visszaadni jogos tulajdonosának.

Miután Masihzadeh nyilvánosan kifogásolta, hogy nem tüntették fel eredeti ötletgazdaként, Farhadi beperelte őt rágalmazásért, Masihzadeh pedig viszontkeresetet nyújtott be – ebben az ügyben született most számára kedvező ítélet. Farhadi perében is a volt diákja számára kedvezően döntött a bíróság ezen a héten, a rágalmazási vádat elutasították.

Ashgar Farhadi két Oscar-díjat is nyert korábban a legjobb külföldi film kategóriában, először 2011-es, magyarul Nader és Simin – Egy elválás története című filmjét, másodszor Az ügyfél című filmjét jutalmazták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!