A G7 megpróbált utánajárni a nálunk dolgozó vendégmunkásoknak, de szinte mindenhol falakba ütközött

2022. március 22. – 08:58

Másolás

Vágólapra másolva

A külügyminisztérium nem tudja vagy nem árulja el, hogy hány vietnámi, mongol és indonéz vendégmunkás érkezett Magyarországra az elmúlt években, írja a G7 gazdasági portál. A 2020-as, legfrissebb adatok szerint már több volt az országban az ázsiai, mint az ukrán vendégmunkás, ráadásul előbbiek száma meredeken emelkedik, utóbbiaké csökken Magyarországon. Munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó piaci szereplők azt mondták a G7-nek, úgy tűnik, ezen a háború és az ukrán menekülthullám sem fog változtatni.

Az egyszerűsített eljárással ukrán és szerb állampolgárok vállalhattak munkát Magyarországon bizonyos hiányszakmákban munkavállalási engedély nélkül vagy szezonális jelleggel. Az intézkedést követő pár évben több tízezer ukrán és pár ezer szerb vendégmunkás érkezett az országba a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint.

A nagy számú vendégmunkás jelenléte ugyanakkor nem teljesen súrlódásmentes, elsősorban a nyelvi akadályok és kulturális különbségek miatt, pontosabban főként azért, mert a munkaadók és munkavállalók nem mindig kezelik jól ezeket, mondta László Zoltán, a Vasas Szakszervezetek Szövetségének alelnöke.

A kormány a munkaerőhiány enyhítésére évről évre több vendégmunkás behívását teszi lehetővé az országba, bár a pontos számokat nem lehet tudni, mert például a szerb és az ukrán állampolgároknak nem is kell munkavállalási engedélyt kérniük, ha kilencven napnál rövidebb munkára jönnek Magyarországra.

A kormányzati migránskampányok beindulása óta már többször okozott helyi szinten felzúdulást magyar településeken külföldiek jelenléte vagy akár csak ennek a lehetősége. Emlékezetes Őcsény esete, ahol a polgármester végül le is mondott, miután botrány lett abból, hogy egy helyi panziós menekült családokat szállásolt volna el egy időre. De ez a ceglédi eset is ebbe a mintába illeszkedik, amikor szakmai továbbképzésen lévő szaúdi rendőrökre hívtak rendőrt a helybeliek, miután „migránsnak” nézték az idegeneket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!