GKI: A magyar cégek háromnegyede szerint a háború negatív hatással van rájuk

2022. március 22. – 11:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Gyorsfelmérést készített a GKI Gazdaságkutató Zrt. arról, hogy milyen hatással van a magyarországi cégekre az Ukrajnában zajló háború, és azt találták, hogy a válaszadó cégek 26 százaléka szerint nagyon negatív, 46 százalékuk szerint kissé negatív hatása van a háborúra az üzletmenetre, további 27 százalékuk egyelőre nem látott érdemi hatást. Az MTI híre szerint a GKI március 4. és 18. között végezte a felmérést, vagyis a kezdő dátum kb. egy héttel a háború kezdete után volt.

A felmérésben 742, egyenként legalább 10 főt foglalkoztató vállalat válaszolt. A válaszok szerint leginkább az ipari vállalkozások félnek, ami az exportnak, illetve a beszállítási láncoknak való kitettség miatt nem meglepő. Valamivel kisebb negatív hatást érzékeltek az építőipari és a kereskedelmi cégek. Ugyanakkor az üzleti szolgáltató szektorban többségben vannak az érdemi hatást nem érzékelők (57 százalékuk vélekedett így), ez utóbbiak nagy része csak a belföldi piacon jelenik meg.

A foglalkoztatott létszám alapján a 21-50 és a 151-250 főt foglalkoztatók érzik a legnagyobb arányban a háború negatív hatását. A kelet-magyarországi cégek csak egy árnyalatnyival aggódnak jobban, mint a közép- és nyugat-magyarországiak. A bizonytalanság növekedését jelzi, hogy a cégek saját várható üzleti helyzetük előrejelezhetőségét is valamivel rosszabbnak látták, mint februárban.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!