Az OMV leépíti az olaj- és gázkitermelést, 2050-re meg is szüntetik

2022. március 16. – 15:06

Másolás

Vágólapra másolva

Úgy tervezi a részben állami tulajdonban lévő osztrák OMV olaj- és gázipari vállalat, hogy 2050-re teljesen kiszáll az energiakitermelésre szánt fosszilis energiahordozók kitermeléséből, és fő tevékenységét vegyipari területekre összpontosítja – írja az MTI a vállalat szerdán bemutatott 2030-as stratégiája alapján.

Az új stratégia szerint 2030-ra az olaj- és gázkitermelést egyötödével csökkenne: a nyersolajtermelés 2030-ig fokozatosan 30 százalékkal, a földgáztermelés pedig mintegy 15 százalékkal mérséklődne. Az olaj- és gázkitermelésbe történő beruházások 2026-ig folytatódnak, a gázprojektek fejlesztésére összpontosítva, majd ezt követően jelentősen csökkennek. A gáz részaránya a kitermelésben várhatóan több mint 60 százalékra nő.

A terv szerint az energiafelhasználásra szánt kőolaj és földgáz kitermelése 2050-re teljesen megszűnik.

Alfred Stern, az OMV vezérigazgatója bejelentette, hogy a vegyipari és alapanyaggyártó (Chemicals & Materials) üzletágat teszik meg fő profilnak és növekedési motornak, amely a fenntarthatóság, a kockázat és a megtérülés közötti egyensúly megteremtésével erősítheti meg a vállalat piaci dinamikával szembeni ellenálló képességét.

A „Stratégia 2030” lefekteti, hogy a finomítás és marketing üzletágat a fenntartható üzemanyagok, nyersanyagok és mobilitási megoldások egyik vezető európai szolgáltatójává kell tenni. Például úgy, hogy több mint 400 millió eurós beruházással 2030-ig több mint kétezer elektromos töltőállomást létesítenek benzinkutakon az autópályákon és tranzitútvonalakon, és 17 ezer hálózati töltőállomást szerelnek fel vállalati telephelyeken.

A fenntartható üzemanyagok és fenntartható vegyi alapanyagok termelését 2030-ra évi 1,5 millió tonnára kell növelni, ennek közel felét – 700 ezer tonnát – fenntartható repülőgép-üzemanyagok teszik majd ki. A fenntartható repülőgép-üzemanyagok értékesítése több mint 700 ezer tonnára emelkedik. 2021 első félévében Ausztriában közel 3,5 millió tonna üzemanyag fogyott. Mindemellett az OMV az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében mintegy 5 milliárd eurót tervez befektetni az alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzletágak, azaz a geotermikus energia és a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás fejlesztésébe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!