Megkapta a feltételes engedélyt a Tesla első európai gyára

2022. március 4. – 23:16

Megkapta a feltételes engedélyt a Tesla első európai gyára
A Tesla Németországban épülő gyára Grünheide városánál, 2022. március 4-én – Fotó: Annegret Hilse / File Photo / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A brandenburgi hatóság feltételes engedélyt adott a Tesla grünheidei gyárának Németországban, így ha minden a terv szerint halad, egy hónap múlva megkezdődhet az elektromos autók gyártása az amerikai cég első európai üzemében – írja a Reuters.

A németországi Gigafactory (így nevezi a gyárait a cég) már így is sokat csúszott, eredetileg tavaly nyáron indult volna a működés. A feltételes engedély azt jelenti, hogy a Tesla a következő két hétben bizonyítja a hatóságnak, hogy minden előírásnak megfelel a gyár, és egy hónap áll rendelkezésre a gyár beindítását kifogásoló beadványok benyújtására. (Helyi környezetvédő csoportoktól várható potenciálisan ilyen, mert korábban is aggodalmukat fejezték ki a gyár építése miatt.) Ha mindezen túljut a cég, akkor viszont már valóban megkezdheti a tervezett évi 500 ezer autó gyártását.

A gyárban várhatóan 12 ezren fognak dolgozni, múlt hónapban a helyi szakszervezetek azt mondták, ebből egyelőre 2600 főt vettek már fel. Beszállítókkal is tárgyalnak még, hogy minél több alkatrészt tudjanak helyben vagy a közelből beszerezni. Az európai gyártás célja, hogy az európai piacot, amelyet eddig a sanghaji gyár látott el, gyorsabban és olcsóbban tudják kiszolgálni.

Az 5 milliárd eurós (1,9 ezer milliárd forintos) projekt azért különösen fontos Elon Musk cégének, mert ennek segítségével akarják lenyomni Európa legnagyobb autógyártóját, a Volkswagent az elektromos autók piacán. Előbbi az európai piacon 13 százalékos részesedéssel bír, utóbbi 25 százalékossal. Persze a Volkswagen is mindent megtesz, hogy tartsa az előnyét, a német cég pénteken jelentette be, hogy jövőre 2 milliárd euró értékben új gyárat épít a wolfsburgi központja közelében.

Az Európában gyártott Teslákhoz eleinte Kínából érkeznek majd az akkumulátorok, de a grünheidei gyárnak később része lesz egy akkumulátorgyártó üzem is, amely évi 50 gigawattórás teljesítményre lesz képes, és Musk azt tervezi, hogy jövő év végére éri el a sorozatgyártási kapacitást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!