A magyar gazdaság 2021-ben ledolgozta a 2020-as visszaesést

2022. március 2. – 10:27

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar gazdaság tavaly ledolgozta a koronavírus-válság által okozott előző évi visszaesését – írja a Portfolio a KSH friss jelentése alapján. A lap elemzése szerint összességében 2020 és 2021 teljesítményét kisimítva olyan, mintha a GDP 1-1 százalékával nőtt volna a magyar gazdaság.

A KSH adatai szerint 2021 utolsó három hónapjában az előző negyedévhez képest 2 százalékkal nőtt a magyar gazdaság. Az éves alapon számolt GDP-növekedés (a negyedik negyedévben 7,1 százalék volt, a bővülés első számú húzóerejét pedig a választási költekezéssel is megtámogatott lakossági fogyasztás jelentette.

A tavalyi gyors növekedés elsődleges oka az, hogy egy évvel korábban, 2020-ban a koronavírus miatt nagy volt a visszaesés.

Bár az építőipar bővülése termelési oldalról nézve kimagaslónak tűnik, mivel ennek az ágazatnak kis súlya van, a növekedéshez a legnagyobb hozzájárulása a szolgáltatások robusztus, 8,1 százalékos bővülése jelentette. Az idegenforgalmi szolgáltatások bővülése, nagyon magas, majdnem 70 százalékos volt (ezt persze leginkább a súlyos lezárásokkal terhelt bázisidőszak gyenge teljesítménye magyarázza a szakértők szerint). Erős bázishatás húzta a szállítási szektort is (+20,5%), a kommunikációs ágazat hozzáadott értékének gyors növekedése (14,1%) viszont már inkább a változó fogyasztási szokásokra vezethető vissza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!