Megveszi az E.ON egyik cégét és országos egyetemes szolgáltatóvá válik az MVM

2022. február 24. – 13:33

Megveszi az E.ON egyik cégét és országos egyetemes szolgáltatóvá válik az MVM
MVM-iroda a fővárosban Fotó: Róka László / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A rezsicsökkentés egyre súlyosabb terheket jelent a lakosságot kiszolgáló egyetemes szolgáltatóknak. Egy friss bejelentés szerint ez a hatalmas (akár évi 500-800 milliárd forintos) teher immár csak az állami cégre hárul.

Az MVM Zrt. és az E.ON Hungária Zrt. 2022. február 23-án írt alá megállapodást arról, hogy az MVM Zrt. megvásárolja az E.ON Áramszolgáltató Kft.-t, ezzel az MVM Csoport válik a hazai egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatásra jogosult felhasználók kereskedő partnerévé – közölte az E.ON Hungária. A tranzakció zárását, a szükséges engedélyek megszerzése és hasonló tranzakciókban szokásos zárási feltételek teljesítése után tavaszra tervezik a felek.

A közlemény szerint a tranzakció a Dunántúlon, illetve a Tiszántúlon csaknem 2,5 millió ügyfelet érint, akik jelenleg egyetemes szolgáltatásként vásárolják a villamos energiát az E.ON Áramszolgáltató Kft.-től. „Az érintett ügyfeleknek egyelőre semmilyen teendője nincs, a megszokott módon intézhetik ügyeiket, a változásokról pedig folyamatos tájékoztatást kapnak” – közölte az E.ON.

„Stratégiai kérdésnek tartjuk, hogy ennek a tranzakciónak a következményeként az MVM Csoport végzi a teljes egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatást Magyarországon. Ennek a történelminek is mondható portfólió-bővülésnek köszönhetően az MVM már közel 10 millió lakossági és üzleti ügyfélnek szolgáltat energiát országszerte és a határainkon túl” – mondta Dr. Czepek Gábor, az MVM Csoport elnök-vezérigazgatója.

Az emelkedő áram- és gázárak időszakában nagyon súlyos teher a lakosságnak limitált (rezsiáron) összegért kínált egyetemes áram- és gázszolgáltatás. Vélhetően ez elől szeretett volna menekülni a német cég, így a jövőben ez már teljesen a magyar állami társaságra hárul. Abban csak bízni lehet, hogy az orosz-ukrán háborúval még magasabbra kúszó energiaárak előbb-utóbb normalizálódnak, de jelenleg tartósnak tűnnek a magas árak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!