Újabb, ezúttal 40 milliós bírságot kapott a csodaszereket kínáló panamai cég

2022. február 21. – 12:01

Másolás

Vágólapra másolva

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 40 milliós bírságot szabott ki a Panamában bejegyzett Direct Group S.A.-ra, írják közleményükben.

Miért is kapták ezt a bírságot?
Amiért nem igazolták megfelelően, hogy eleget tettek a versenyhatóság határozatának egy korábbi ügyben.

Az mi volt?
A nemzeti versenyhatóság 2020 augusztusában 800 millió forintos bírságot szabott ki erre a panamai vállalkozásra.

És azt miért kapták?
Amiért különféle egészségügyi „csodaszereket” (pl. hallókészüléket, mágneses talpbetétet) és engedély nélküli gyógyszereket reklámoztak több magyar napilapban. A burkolt hirdetések többek között nem létező tudósok és kutatók ajánlásával, hamis tanúsítványokkal, illetve fiktív fogyasztói véleményekkel népszerűsítették a termékeket, emellett valótlan árkedvezményeket ígértek..

Csak őket bírságolták meg?
Nem,a GVH a jogsértő hirdetések hazai közzétevőjét is arra kötelezte, hogy előzze meg a hasonló reklámok jövőbeli megjelenését.

És melyik kiadó volt ez?
A Mediaworks Hungary Zrt. A versenyhatóság kötelezheti a jogsértő hirdetések közzétételéért felelős cégeket, bizonyos feltételekkel pedig kivételesen akár az eljárásban egyébként nem érintett közreműködőket (pl. médiafelület-tulajdonosokat) is a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok megszüntetésére.

Mire jutott a mostani vizsgálat?
A panamai vállalkozás – annak ellenére, hogy a kérdéses reklámok már nem elérhetőek és újabbak sem észlelhetőek – nem tett eleget a GVH által előírt, a jogsértés felszámolására vonatkozó igazolási kötelezettségének, így nem igazolta, hogy a kifogásolt jogsértő gyakorlatokkal mikor és hogyan hagyott fel. A mulasztás miatt a hatóság Versenytanácsa most 40 millió Ft-os bírságot szabott ki a cégre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!