A Mészáros Lőrinc-féle magántőkealapok teszik zsebre a hazai cégek profitjának 6 százalékát

2022. február 14. – 11:45

Másolás

Vágólapra másolva

A Mészáros Lőrinc-féle magántőkealapok tették zsebre a teljes magyarországi vállalati profit 3,3 százalékát, és a magyar tulajdonú vállalatok profitjának 6 százaléka gazdagíthatta ezeket az alapokat – írja a G7.

A lap hosszabb cikket szentelt a magyarországi magántőkealapoknak. Ezek olyan nyílt végű befektetési alapok, amelyek a befektetőik rájuk bízott vagyonát kezelik. 2014 óta lehetséges magántőkealapot létrehozni, 2021 novemberéig 77 ilyet hoztak létre, amiből 60 szorosan a NER-hez köthető. A G7 becslése szerint ezekben a struktúrákban 2 ezer milliárd forintnyi vagyont halmoztak fel.

A magántőkealapoknak nincs vezetése, ügyvezetője és tulajdonosa sem. Csak abból lehet következtetni, hogy kinek a pénze van bennük, hogy melyik alapkezelő vállalkozás irányítja a befeketítéseket. Ez alapján a G7 azt feltételezi, hogy Mészáros Lőrincnek 13 magántőkealapja van.

A Mészároshoz köthető magántőkealapok 2020-ban 217 milliárdos profitot termeltek, amivel ezek az alapok a pénzügyi teljesítményüket tekintve a legsikeresebbek Magyarországon.

A legjobban teljesítő alapok 25-ös listáján több olyan névvel is találkozhatunk, akik a G7 szerint kormánytagok holdudvarába tartoznak. Van, akit Rogán Antal, Matolcsy Ádám és Tiborcz István barátaiként aposztrofál a lap.

A G7 az OTP és a Mol befektetéseinek is utánament. A Mol esetében érdekes kérdés, hogy a befektetőik pénzét miért akarják befektetni az energetikai vállalatcsoporton kívül, ráadásul külső vagyonkezelővel – erre a kérdésre a Mol reagált, amit a cikkben frissítésként olvashatnak.

A G7 szerint jól látszik, hogy a magyar gazdaság tekintélyes szelete került a túlnyomórészt NER-kézben lévő magántőkealapokhoz, de a szabályozás miatt nem lehet biztosan tudni, kik a végső haszonhúzók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!