Nagyjából összeszedte magát a hazai turizmus tavaly év végére

2022. február 7. – 10:39

Másolás

Vágólapra másolva

Kijöttek a 2021-es adatok a kereskedelmi szálláshelyek egész éves forgalmáról. A KSH közlése szerint januártól decemberig az előző év azonos időszakához képest 11%-kal több, összesen 15 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 5,9, a külföldiek 25%-kal több (10,5 illetve 4,7 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. Így az összes bruttó árbevétel folyó áron 24%-kal nőtt a koronavírus által a leginkább sújtott 2020-as évhez képest, és 290 milliárd forintot tett ki.

A járvány ismételt felfutása ellenére a 2021 decemberi adatok kifejezetten impozánsak lettek a 2020-asokhoz képest. A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma – elsősorban a járványügyi korlátozások bevezetése miatti alacsony bázis miatt – 2021. decemberben 2020 azonos hónapjához viszonyítva öt és félszeresére nőtt, bár még így is 35%-kal elmaradt a Covid19-járvány kitörése előtti, 2019. decemberi értéktől. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma több mint tizenegy és félszeresére emelkedett, de még így is 49%-kal kevesebb volt a 2019. azonos időszakinál.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

Decemberben a belföldi vendégek száma közel nyolcszorosára, a vendégéjszakáké öt és félszeresére növekedett 2020-hoz viszonyítva. A vendégek száma 282 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 616 ezer volt. Az éjszakák 79%-át szállodákban töltötték, ezek száma az egy évvel korábbihoz viszonyítva több mint hétszeresére emelkedett. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom több mint kétszeresére nőtt a tavaly decemberihez képest. A két legnépszerűbb turisztikai régió közel azonos részesedéssel a Balaton és a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, a kettőben külön-külön a belföldivendég-éjszakák közel ötödét regisztrálták.

A külföldi vendégek száma tizennégyszeresére, a vendégéjszakáké több mint tizenegy és félszeresére emelkedett. A szálláshelyekre érkezett 217 ezer vendég összesen 548 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek az éjszakák 88%-át szállodában töltötték, ez tizenhárom és félszeres bővülés 2020 decemberéhez képest. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák háromnegyedét regisztrálták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!