Karanténszabályok megszegése miatt kellett távoznia a második legnagyobb svájci bank elnökének

2022. január 17. – 12:06

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott a Credit Suisse elnökségi posztjáról Antonio Horta-Osorio, miután kiderült, hogy többször megszegte a svájci és brit karanténszabályokat – írja a Bloomberg.

Horta-Osorio, távozására a pénzintézet igazgatótanácsa által megrendelt vizsgálat után került sor, utódja Axel P. Lehmann lesz az elnöki székben. A hirtelen lemondás egy amúgy is borzalmasan sikerült évet fejel meg a Credit Suisse-nél. 2021-ben a Greensill Capital és az Archegos Capital Management kettős botránya több mint 5 milliárd dollárjába került a második legnagyobb svájci banknak, a cég részvényárfolyama az ötödével csökkent. A Greensill csődje miatt a Credit Suisse-nek mintegy 10 milliárd dollár értékben kellett lezárnia olyan ellátási láncot finanszírozó alapokat, amelyek a Greensill által kibocsátott kötvényeket vásároltak. A most leköszönő elnök, a Lloyds Banking Group Plc. korábbi vezérigazgatója azzal a megbízatással érkezett a bankhoz, hogy helyrehozza a cég által elszenvedett károkat, és átalakítsa a svájci hitelező kockázatvállalási kultúráját.

Horta-Osorio karanténszegésének részletei először egy hónappal ezelőtt derültek ki, amikor napvilágot látott, hogy november 28-án tért vissza Svájcba az Egyesült Királyságból, majd az Ibériai-félszigetre utazott, mielőtt az előírt 10 napos karanténidőszak lejárt volna. A Reuters beszámolója szerint egy korábbi karanténszegésről a belső vizsgálat során derült fény: a vezető 2021 júliusában ellátogatott a wimbledoni teniszdöntőre Londonba, megszegve az akkori brit Covid-szabályokat.

„Sajnálom, hogy személyes lépéseim nehézségeket okoztak a bank számára, és veszélyeztették a cég belső és külső reprezentációját” – írta Horta-Osorio közleményében. „Ezért úgy vélem, hogy lemondásom a bank és részvényesek érdekeit szolgálja ebben a kritikus időszakban.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!