Magyarországé az egyik legaktívabb befektetési alap

2022. január 6. – 10:53

Magyarországé az egyik legaktívabb befektetési alap
A startup cégek regionális együttműködésének előmozdítására megrendezett V4 Startup and Innovation Tour rendezvényen Bernáth Tamás, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója, Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke és jobbra Kisgergely Kornél, a Hiventures Kockázati Tőkealap Kezelő vezérigazgatója és Katona Bence, a Hiventures Kockázati Tőkealap Kezelő vezérigazgató-helyettese 2017. november 30-án – Fotó: Soós Lajos / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar állam tulajdonában lévő Hiventures Zrt.-t Kelet-Európa egyik legaktívabb és legjelentősebb kockázatitőke-befektetőjeként tartják számon – írta meg a G7. Ezek a befektetések jellemzően induló, de nagy nyereséget ígérő cégekbe áramlanak, és bár nagy részük nem jön be, amelyik mégis, annak üzleti sikere ellensúlyozhatja a sok veszteséget.

A Hiventures Zrt. a kihelyezhető 143 milliárd forintból 2021. augusztusig 50,5 milliárdot fektetett be, vagyis az összes forrás 35 százalékát.

A lap szerint az eredeti terv az volt, hogy a Hiventures csak a startupokat finanszírozza, de ez időközben módosult, és kkv-k, illetve hazai vállalatok finanszírozása is a feladata lett.

Startup körökben Orbán Viktor miniszterelnök legidősebb lányához, Orbán Ráhelhez kötik az alap ötletét, és ezt a tippet erősíti az is, hogy hozzá köthető a kísértetiesen hasonló nevű Divat & Design Ügynökség is.

A Hiventures cégei összességében pozitív képet mutatnak a G7 számításai szerint: a befektetéshez jutott társaságok árbevétele növekszik, ami azért jó eredmény, hiszen kezdő vállalkozásokról van szó, amelyekbe sokszor még az alapítás és a prototípus-gyártás fázisában szállnak be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!