Az újévi lencse nagy része külföldről érkezik Magyarországra

2021. december 28. – 12:54

Másolás

Vágólapra másolva

A szilveszteri-újévi lencse nagy része külföldről érkezik Magyarországra – írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Idén többek között Kanadából, Oroszországból és Lengyelországból érkezik a hüvelyes termés, mivel az ökológiai érzékenysége és az olcsóbb import miatt pár évtizede visszaszorult a hazai termelés.

A közlemény szerint Magyarországon az idén mindössze 284 hektáron vetettek lencsét, belföldön szinte csak Győr-Moson-Sopron megyében foglalkoznak a hüvelyes főzeléknövény termesztésével. A 4400 tonnás import mellett ugyanakkor csaknem 200 tonnát exportált az ország, bár ennek jelentős része reexport.

A NAK szerint Magyarországon a lencse stabil felvásárlói piaca még nem alakult ki, így az értékesítés biztonsága alacsony, az import jelentős mennyisége miatt minimális a kereslet a hazai termesztésű lencse iránt. Az import lencse ára a hazainál mintegy két és félszer alacsonyabb.

Az agrárkamara szerint a megoldás az lenne, ha elsősorban a növény stabil kereskedelmi pozíciója alakulna ki az országban, amely nagy valószínűséggel maga után vonná a kiszámítható piaci viszonyokat, ugyanis az őszi fajták termesztésével a termésbiztonság és a termőképesség egyaránt növelhető.

A lencse belföldi piaci helyzetének stabilizálásán túl a megfelelő és érdekelt feldolgozó-kapacitás kiépítése, illetve a szemes fehérjenövény termeléshez kötött támogatása segíthetné a lencse magyarországi újbóli elterjedését.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!